Hoće li kovid i Indijci „uništiti“ bitkoin ili će ga Rusi spasti

27.11.2021

15:09

0

Svet kriptovaluta posebno je dinamičan ovih dana usled uticaja straha od novog soja kovida, najave „zatezanja“ propisa u Indiji, ali i potvrde velike nove ljubavi Rusa

Hoće li kovid i Indijci „uništiti“ bitkoin ili će ga Rusi spasti
Copyright Foto:Pixabay/WorldSpectrum

Vodeće svetske kriptovalute zabeležile su ove nedelje pad od tri do čak 18 odsto, nakon što se tržište uzburkalo zbog pojave novog soja virusa kovid-19 otkrivenog u Južnoj Africi.

Digitalnim valutama ne ide na ruku ni vest iz Indije, gde se privodi kraju usvajanje dugo najavljivanog propisa o zabrani većine kriptovaluta. Zabrana bi trebalo da bude deo propisa o regulaciji zvaničnih digitalnih valuta i mogla bi da se usvoji u zimskom zasedanju parlamenta.

Zagovornicima binarnog novca ostaje za utehu da je pad cene gotovo sigurno privremen, ali i to da je centralna banka Rusije objavila podatke koji ukazuju na entuzijazam tamošnjih investitora prema novim tehnologijama i novom novcu.

Virus oborio bitkoin

Iako su vodeće digitalne kriptovalute, one sa tržišnom vrednošću većom od 20 milijardi dolara, počele da vraćaju vrednost u poslednja 24 sata, na nedeljnom nivou beleže gubitak 3 - 18 odsto. Ubedljivo najveća valuta, bitkoin, pala je za šest odsto a eterijum je u manjku oko četiri, dok je recimo šesta po kapitalizaciji, kardano, u minusu oko 18 odsto.

Analitičari ovaj pad bitkoina ispod 55.000 dolara tumače nesigurnošću investitora u to šta sledi sada kada se pojavila navodno još smrtnosnija varijanta koronavirusa. Pad je značajan, jer pre samo dve i po nedelje bitkoin je oborio rekord od 69.000 dolara. Međutim, ovakav pad za ovu valutu ne znači mnogo. Padova je bilo mnogo i ranije ali potom padaju i rekordi u novoj vrednosti.

Za razliku od vlasnika bitkoina, koji ne moraju mnogo da brinu o „propasti“ digitalnih valuta, za neke druge su brige možda mnogo veće. Pored kovida oni moraju da brinu i o tome šta generalno o kriptovalutama misle vlade pojedinih bitnih zemalja.

Screenshot: Coinmarketcap
 

Poslednja koja je zatalasa svetsku javnost je Indija, gde je najavljena zabrana „nekih valuta“. Iako se najavljuje „zabrana svih privatnih digitalnih valuta“ pominje se i izuzetak radi promocije tehnologije blokčejna, koja je u osnovi kriptovaluta, i njene upotrebe. Tim pre što se radi na pravnom i finansijskom okviru da Indija dobije svoju zvaničnu državnu digitalnu valutu koju bi izdala centralna banka RBI.

Na tržištu očekuju da će trgovanja i dalje biti, samo će berze morati da pruže neke garancije i pristanu na određenu regulaciju, dok će pažnja regulatora biti usmerena na kvalitet onog ko izdaje kriptovalute.

Najava da je donošenje novog propisa izvesno i da Vlada Indije neće „smekšati“ po pitanju digitalnih valuta je u petak oborila vrednosti kriptovaluta na tamošnjoj berzi. Bitkoin je pao za 13 odsto na platformi WazirX, a šiba inu i dodžkoin više od 15 odsto.

Ali ni ovakav pad i razvoj situacije u Indiji ne brine previše analitičare. Glen Gudman, autor knjige „Kripto trgovac“ (The Crypto Trader) rekao je za BBC da je globalna posledica ovakve odluke Indije mala.

- Čak i kada je Kina u septembru odlučila da potpuno zabrani kriptovalute, a to je tada bila velika stvar, to nije masakriralo kriptotržište pa neće ni ovo – kaže Gudman.

Rusima ne smeta kripto, naprotiv

Neke optimističnije vesti iz sveta digitalnih valuta dolaze iz Rusije, gde je centralna banka objavila da je ukupan godišnji obim transakcija u kriptovalutama 2021. ruskih građana iznosila pet milijardi dolara.

U novom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, navedeno je da su Rusi među najaktivnijim učesnicima na svetskom tržištu kriptovaluta.

Centralna banka konstatuje da postoji izražen entuzijazam investitora za nove tehnologije - blokčejn, pametne ugovore, decentralizovane finansije (DeFi)… mada ona sama ne gleda na to s odobravanjem.

Banka Rusije ističe da postoje veliki rizici povezane sa kripto industrijom i poručila da će pažljivo pratiti digitalno tržište koje, zasad, ima ograničen uticaj na klasičan finansijski sektora.

- Brzi rast i široko prihvatanje digitalnih valuta predstavljali bi povećan rizik kako na globalnom nivou, tako i na ruskom finansijskom tržištu - ocenjuje Banka Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike