Inflacija će se prepoloviti, ali cene će i dalje rasti

29.05.2023

14:54

0

Autor: 24sedam

To što pada inflacija ne znači i pad cena, upozoravaju iz Privredne komore Srbije, dok iz Bečića guverneri regiona kažu da se strpimo do 2025.

Inflacija će se prepoloviti, ali cene će i dalje rasti
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić izjavio je danas da se očekuje da inflacija u Srbiji bude prepolovljena do kraja godine, ali da pad inflacije ne znači i  da će cene prestati da rastu.

Inflacija u Srbiji trenutno iznosi 15,1 odsto na međugodišnjem nivou i počela je da usporava, rekao je Stanić Tanjugu, i dodao da smo dostigli vrh na 16,2 odsto u martu i da je sada realno očekivati da se ona do kraja godine prepolovi i bude oko osam odsto.

- Kada uprosečite na nivou cele 2023. godine, verovatno će stopa inflacije biti kao prošle godine, odnosno oko 12 odsto, što i dalje predstavlja značajan udar na kućne budžete, posebno onog dela stanovništva koji ima ispod prosečne prihode. Ono što je posebno bitno istaći jeste da kada imate smanjenje inflacije, imate porast cena, što će nastaviti da krnji kupovnu moć stanovništva i doprinosi tome da unutrašnja tražnja, potrošnja stanovništva bude ispod svog potencijala - rekao je Stanić.

Podsetio je da su cene hrane, energenata i druge rasle više od proseka u poslednjih 12 meseci i dodao da je to problem sa kojim se suočavale i druge zemlje u Evropi, a ne samo Srbija.

Samit guvernera: Daleko je rast od pet odsto

Inflacijom kao rak ranom aktuelne ekonomske bavili su se i u Bečićima, gde se održava deseti Samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

Visoka stopa inflacije i ubrzana normalizacija monetarne politike ključni su izazovi s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana, istaknuto je na skupu, gde je napomenuto da se sitaucija neće stabilizovati pre 2025. godine.

Predsednik ogranizatora skupa Saveta ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, rekao je da svi u regionu imaju problem da dostignu robusnu stopu rasta od pet i više odsto.

U 2023. očekuje se rast BDP od 2,6 odsto vođen rastom potrošnje i javnim investicijama a prepreku za robustniji rast na ZB, osim globalnih faktora poput rata u Ukrajini krize bankarskog sektora i eventualno usporenog rasta Kine, predstavljaju i "nedovoljno razvijene institucije, istakao je Vlahović.

On je dodao da je prosečan BDP po glavi stanovnika u ovom delu Balkana tek jedna četvrtina prosečnog BDP po stanovniku u najrazvijenijim zemljama EU.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike