Ne vredi evro svuda isto: U Crnoj Gori inflacija za trećinu veća nego u Nemačkoj

19.01.2022

11:04

0

Cene proizvoda i usluga u Crnoj Gori porasle su prošle godine 4,6 odsto, što je velika inflacija za zemlju koja ima evro kao domaću valutu

Ne vredi evro svuda isto: U Crnoj Gori inflacija za trećinu veća nego u Nemačkoj
Copyright Pixabay

Inflacija u Crnoj Gori je u celoj 2021. godini porasla za 2,4 osto, a istovremeno, novi podaci o Nemačkoj pokazuju da je opšti nivo cena veći za 3,5 odsto godišnje.

Nemački potrošači i kompanije treba da se pripreme za dalja poskupljenja robe i usluga u narednim mesecima, poručuje ekonomski institut IFO u današnjem saopštenju.

Anketa instituta, sprovedena u decembru među privrednicima o tome da li planiraju podizanje cena u naredna tri meseca, pokazala je da su njihova očekivanja zanemarljivo skliznula na 44,6 poena sa istorijskog maksimuma od 44,9 poena u novembru, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

- Inflacija će opadati tokom ove godine, ali sporo. U narednim mesecima, mesečne stope će i dalje prelaziti četiri procenta, i približavaće se vrlo postepeno nivou od dva posto krajem 2022. Sada predviđamo stopu inflacije od tri i po procenta za celu godinu - kaže Timo Volmershojzer, direktor za ekonomske prognoze u IFO-u.

Dodaje da kompanije "ugrađuju" u finalni proizvod troškove rasta cena energije i nabavke poluproizvoda i sirovina.

Čak i ako se rast cena energenata ne nastavi u narednim mesecima, a berzanske cene prirodnog gasa, struje i sirove nafte ostanu nepromenjene, ova aktivnost kompanija će uticati na visoku stopu inflacije još neko vreme, napominje IFO.

S druge strane, ne očekuje se da će troškovi zarada biti dodatni faktor koji pokreće inflaciju.

- Trenutno, pregovori o platama ne ukazuju na to da će zarade pokrenuti spiralu cena. Procenjujemo da će ove i sledeće godine kolektivno ugovorene zarade porasti za nešto manje od 2,5 odsto. To bi odgovaralo proseku iz godina koje su prethodile krizi s korona virusom - kaže Volmershojzer.

Crnogorskih 4,6 odsto tako je za 31 odsto više nego što je inflacija u vodećoj zemlji evrozone. Kako Crna Gora koristi evro kao domaću valutu, a ima veliki uvoz roba i usluga, njena inflacija je zapravo „uvozna“. Međutim, s obzirom na to da kao malo tržište trpi veći pritisak globalnih cena, a pritom pretežno turistička ekonomija koja je najviše izložena udaru pandemije, inflacija je u Crnoj Gori odskočila od one nemačke.

Ali, to nije i najveća inflacija u „zoni evra“, već zapravo ispod proseka. Prosek inflacije za EU je za novembar 5,2 odsto, dok je u onoj pravoj evrozoni (bez Crne Gore koja je na svoju ruku uvela evro po osamostaljenju) inflacija procenjena na pet odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike