Evropska komisija: Šta sve EU mora da postigne do 2030.

04.03.2021

13:00

0

Evropska „vlada“ objavila je danas ciljeve 27-članog bloka za smanjenje siromaštva, nejednakosti, za povećanje IT obuka i zaposlenosti

Pixabay

Bolji životni standard za najsiromašnije, smanjenje nejednakosti i više digitalne pismenosti  do 2030. godine postići će se u okviru postpandemijske ekonomske reforme koja se finansira zajedničkim zaduživanjem.

Iznete su i konkretne brojke. Komisija je saopštila da EU treba da podigne stopu zaposlenost na 78 posto do 2030. godine sa nivoa od 73 procenta 2019, da prepolovi jaz između broja zaposlenih žena i muškaraca i da smanji broj mladih koji ne rade i ne studiraju na devet odsto sa aktuelnih 12,6 posto, prenosi Rojters.

– Budući da se očekuje povećanje nezaposlenosti i nejednakosti kao posledica pandemije, neophodno je da političke napore fokusiramo na otvaranje kvalitetnih novih radnih mesta, na doškolovavanje i prekvalifikaciju, na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti radi usmeravanja naših sredstava tamo gde su najpotrebnija – navodi Komisija.

Pročitatje još:

Ciljevi, koje treba da odobre lideri Unije, takođe uključuju povećanje broja odraslih koji svake godine prolaze razne obuke sa sadašnjih 40 odsto na 60 procenata, kako bi se prilagodili tranziciji bloka na “zeleniju” i digitalizovaniju ekonomiju.

Konačno, tokom narednih 10 godina EU bi trebalo da smanji broj ljudi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti za 15 miliona u odnosu na 91 milion koliko ih je bilo 2019. godine.

– Ova tri glavna cilja do 2030. smatraju se ambicioznim i realnim istovremeno –  dodala je Komisija.

Navedeni ciljevi su deo seta od 20 socijalnih prava EU, dogovorenih 2017. s ciljem da se u glasačkom telu stekne što više pristalica Unije i suzbije evroskeptično raspoloženje širom bloka, navodi britanska agencija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti