I Bosanci imaju potvrdu originalnosti: Livanjski sir s geografskim poreklom

22.06.2021

10:10

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Nakon deset godina administrativne procedure, prvi proizvodu u BiH dobio „pečat“

Pixabay

Livanjski sir je nakon zakonske procedure koja je trajala deset godina dobio oznaku izvornosti u BiH, što otvara mogućnost za izvoz ovog proizvoda u Evropsku uniju.

Srbija s pečatom EU u 2021.
Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede jopš prošlke godine su rekli da očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU “krajem 2021.”.

Posle dugotrajne procedura s „rešenjem o izvornosti“ ovaj sir je jedini proizvod koji ima tu oznaku u BiH, ističu mali proizvođači iz Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira „cincar“, javlja RTV HB.

Prema pravilniku koji je Udruženje sačinilo, izvorni livanjski sir pravi se od 30 posto kravljeg i 70 posto ovčijeg mleka.

U narednom periodu očekuje se poseta komisije sa državnog nivoa kako bi bio dobijen izvozni broj, koji bi ovom proizvodu otvorio put u Evropsku uniju što je jedan od glavnih ciljeva ovog Udruženja.

Ova potvrda originalnosti je ipak lokalnog karaktera, i nje isto što i geografsko poreklo unutar EU, koje se dobija po posebnoj proceduri. Takvu potvrdu nema niti jedan proizvod ni iz susedne Srbije, dok komšije Hravti imaju čak 31.

Pročitajte još

Međutim, i to je ništa prema oko 1.500 proizvoda koji su zaštićeni u EU, gde u zaštiti svoga dominiraju Italijani, sa 293 žiga, daleko ispred Francuza (242) i Španaca (194).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti