U susret Međunarodnom poljoprivrednom sajmu: U srcu Vojvodine biće predstavljen i kombajn vredan 450.000 evra (FOTO/VIDEO)

19.05.2022

09:51

0

Na sajmu će biti 1.100 izlagača iz 22 zemlje

U susret Međunarodnom poljoprivrednom sajmu: U srcu Vojvodine biće predstavljen i kombajn vredan 450.000 evra (FOTO/VIDEO)
poljoprivredni sajam Novi Sad (8) - Copyright 24sedam

Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 21. do 27. maja u Novom Sadu i na njemu će učestvovati 1.100 izlagača iz 22 zemlje.

Generalni direktor sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ovo najznačajniji poljoprivredni događaj, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu.

Izložba stoke, nastup pčelara...

- Mađarska je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, dok je generalni sponzor Globos osiguranje od ove godine, kao i partner Banka Poštanska štedionica i Al Dahra, zlatni sponzor. Na sajmu će biti, pored Mađarske, prisutna još 21 zemlja. Ove godine imaćemo nekoliko noviteta na Sajmu, a najskuplji eksponat biće kombajn, marke "krone BiG X 700", vredan 450.000 evra. U ovakvim uslovima nije bilo lako obezbediti tako nešto - istakao je Cvetković i dodao:

- Prikazaćemo poljoprivredu od motike do najsavremenijih mašina. Tu su i aktivnosti vezane za stočarstvo, predstavićemo i nacionalnu izložbu stoke. Imaćemo dan stočara i još drugih aktivnosti. Takođe organizovan je i nastup pčelara, a posetioce očekuje i nagradna igra uz kartu koja košta 600 dinara.

Ambasador Mađarske Atila Pinter istakao je da je njima posle 12 godina pripala čast da budu partner i da se predstave u Novom Sadu, u srcu Vojvodine.

- Važnost odnosa dve zemlje pokazuje i to da ćemo na ovom sajmu učestvovati predvođeni premijerom Viktorom Orbanom. Učestvovaće najvažnije organizacije Mađarske, gde će biti predstavljena naša turistička ponuda, mađarski specijaliteti, pripremaćemo jela, tu je i vrhunska ponuda vina iz naše zemlje, ali i inovativni poljoprivredni proizvodi iz Mađarske - istakao je ambasador.

Nagradna igra uz kupljenu kartu

Sve posetioce sajma očekuje i nagradna igra u kojoj učestvuju uz kupljenu ulaznicu.

- Poklon igra na sajmu poljoprivrede organizovana je za sve posetioce, a očekuju ih vredne nagrade, dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač. To su vredni pokloni, a pravo na učešće ostvaruje se uz kupljenu kartu - istakao je Cvetković.

Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije naveo je da ministarstvo učestvuje na najvišem nivou u organizaciji sajma.

- Imaćemo čitav niz sastanaka i učestvovaćemo na svim manifestacijama sajma. Videćemo sve potencijale srpske poljoprivrede - naglasio je on.

Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja rekao je da su izuzetno ponosni što je ova kompanija generalni sponzor Novosadskog sajma poljoprivrede.

- Srpsko osiguravajuće društvo treba da bude uz najveću sajamsku manifestaciju ne samo u Srbiji i regionu, nego i u jugoistočnoj Evropi. Globos osiguranje je spremilo kvalitetnu ponudu, prisutni smo na 162 kvadrata na ovogodišnjem sajmu i pozivam sve da dođu i vide šta smo sve spremili - istakao je Pratljačić.

Prema njegovim rečima, Globos osiguranje je doživelo transformaciju pre dve godine.

- Dobili smo novog, većinskog, vlasnika - "Britiš motors", koji će zajedno sa nama učestvovati i na ovom sajmu. Predstavićemo jednog "rendž rovera", namenjenog baš za poljoprivrednika, farmera, vinara... Globos osiguranje, inače, ima 17 filijala širom Srbije, a kada je bila najveća kriza mi smo zaposlili preko 550 ljudi. Imamo više od 600 zaposlenih, tako da možemo da odgovorimo na sve zahteve za osiguranje. Globos ima i najveću ažurnost u isplati štete, sa 98 odsto - naglasio je Pratljačić.

Aleksandar Čortan, član IO Banke Poštanska štedionica, istakao je da će pored tradicionalnog prisustva u hali banka imati i mobilnu ekspozituru i na otvorenom delu sajma.

- U našoj mobilnoj ekspozituri posetioci mogu sve da obave, kao i u svakoj filijali banke - kaže on.

Predrag Klepić iz Al Dahre naveo je da je do sada uloženo oko 60 miliona evra u PKB koji su preuzeli pre nekoliko godina, a cilj je da se proizvodnja i kapaciteti povećaju.

- Plan nam je da u naredne četiri godine samo u sisteme za navodnjavanje investiramo oko 100 miliona evra. Krenuli smo i u promene, da gajimo i neke nove poljoprivredne kulture, pored onih standardnih - rekao je Klepić.

Za Aleksandra Švonju, zamenika generalnog direktora kompanije "Agropanonka", najveća sajamska akcija je to što su uspeli da obezbede 200 traktora koji su odmah spremni za isporuku. On je najavio i nagradnu igru na Sajmu, čiji je darodavac i "Agropanonka".

Blagoje Milinković, generalni direktor MBV pozvao je sve poljoprivrednike da posete njihov štand sa 46 mašina, inače takođe darodavca u nagradnoj igri.

Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO, kaže da će posetiocima pokazati da precizna poljoprivreda nije bauk. On je pozvao građane da u što većem broju posete njihov štand. I ova kompanija je darodavac sajamske nagradne igre.

Generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković istakao je da shodno tome da će na sajam doći visoka delegacija iz Mađarske na čelu sa Orbanom, očekuje i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriti ovogodišnji sajam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike