Do traktora nikad lakše: Država daje pola, a ratar samo 10 odsto keša

19.01.2022

10:06

0

Autor: 24sedam

Nabavka poljoprivredne mehanizacije je zbog državne pomoći znatno lakša, a novi konkurs samo što nije počeo

Do traktora nikad lakše: Država daje pola, a ratar samo 10 odsto keša
Copyright Obavezna stanka u obilasku Sajma poljoprivrede, Lamborgini traktor, Foto: 24sedam/Danilo Krša

Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini.

Rok za podnošenje prijava na ovom konkursu na kome poljoprivrednici obično nabave nove traktore je od 24. januara do 23. februara 2022. godine.

- Predmet Drugog javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje, i to u oblastima proizvodnje mleka, proizvodnje mesa, pčelarstva i akvakulture. Detaljnija specifikacija prihvatljivih troškova za koje se odobravaju podsticaji iz člana data je u Prilogu 1 Javnog poziva „Specifikacija prihvatljivih troškova, koji se odnose na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti stočarstva“ - saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Za sprovođenje Drugog javnog poziva u 2022. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 360 miliona dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivvrednosti od 20.000 do 50.000 evra, a minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 evra.

- „Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, koji uvode nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. Projekat korisnicima pruža mogućnost dobijanja bespovratnih sredstva u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, sa pripadajućim porezima, 40 odsto kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama, uz svega 10 odsto sopstvenog učešća - rečeno je u Ministarstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike