Nema spasa dok ne dune vetar: Kada će Beograđani početi da udišu zdrav vazduh?

28.10.2021

17:30

0

Kako za 24sedam objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, zagađenju je doprineo i anticiklon koji je danima nad Evropom

Nema spasa dok ne dune vetar: Kada će Beograđani početi da udišu zdrav vazduh?
Magla u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prestonica Srbije i ovog jutra se našla u samom vrhu svetske liste po zagađenosti vazduha, a ulice Beograda bile su prekrivene maglom, te je vidljivost u mnogim krajevima glavnog grada bila smanjena, čak i na manje od stotinak metara. 

Prema podacima sajta za merenje kvaliteta vazduha AirVisual, vazduh u prestonici je zagađen zbog povećanog prisustva praškastih materija PM 10 i PM 2.5.

Kako za 24sedam objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, zagađenju je doprineo i anticiklon koji je danima nad Evropom.

Printscreen/YouTube
Meteorolog Đorđe Đurić

- Anticiklon u stvari predstavlja polje visokog vazdušnog pritiska, kada je vreme stabilno, mirno, nema vetra ili je jako slab, zbog čega je to idealan period za nastanak magle, koja je inače prirodna pojava. Problem se javlja u urbanim sredinama, kada se čestice magle pomešaju sa zagađujućim česticama, koje potiču iz izduvnih gasova, dimnjaka, ložišta i fabrika, te se sve to zadržava u najnižim slojevima atmosfere - kaže Đurić.

Meteorolog ističe da će narušavanjem anticiklona doći i do prestanka ili umanjenja zagađenja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Za to je potrebna razlika u vazdušnom pritisku, promena vremena u vidu ciklona, padavina ili vetrova, nakon čega dolazi do narušavanja zagađenja ili njegovog potpunog nestanka - navodi on.

Naš sagovornik kaže da je danas i juče u Beogradu bilo najkritičnije, ali da će već za vikend biti bolja situacija, jer na snagu stupa - košava.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Centar anticiklona će sutra malo da se pomeri ka Ukrajini, a samim tim će i nastati razlika u vazdušnom pritisku, zbog čega će doći do jačeg strujanja vazduha i do pojave košave. Međutim, tamo gde košava neće duvati, tačnije u zapadnim i južnim delovima Srbije, ali i u kotlinama, zagađenje će i dalje biti prisutno - podvlači meteorolog.

Za vikend sunčano

Printscreen/RHMZ
 

Iako su jutro dočekali pod maglom, Beograđane će narednih dana, tačnije za vikend, obradovati pretežno sunčano i toplije vreme. 

U petak maksimalna dnevna temperatura dostići će 17. podeljak, dok će najviša temperatura u Beogradu za vikend biti 18 stepeni. 

Srbija u minusu, Kopaonik u plusu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dok je jutarnja temperatura na teritoriji skoro cele Srbije jutros bila "u minusu", na Kopaoniku ona je dostigla šesti podeljak. 

Meteorolog Đurić za 24sedam kaže da je reč o temperaturnoj inverziji. 

- To je pojava gde temperatura vazduha raste sa porastom visine. Većina gradova u Srbiji jutros su bili u minusu, a Kopanik u plusu. Takođe, tamo je bilo vedro i vazduh je bio čist - dodaje meteorolog.

Đurić zaključuje da je temperaturna inverzija bila glavni okidač za nepostojanje strujanja vazduha u tim slojevima gde se ona pojavila, zbog čega su gradovi i ravnice bili pod maglom i zagađeni. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike