Kada želite da osetite ljubav, svratite u "Čarli": Jedna od najstarijih pekara već 57 godina pravi najbolje kifle u Beogradu (FOTO)

23.10.2021

08:00

0

Te 1964. "Čarli" je bila prva pekara u Ulici Braće Jugović ispred koje se satima čekalo na vruće kifle, a čiji se miris širio duž ove cele saobraćajnice

Kada želite da osetite ljubav, svratite u "Čarli": Jedna od najstarijih pekara već 57 godina pravi najbolje kifle u Beogradu (FOTO)
Čarli pekara 0610 2021 24sedam goran sivački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pekar Sreten Spasović, zvani Cuca, pre 56 godina spakovao je kofere i otišao u Beč kako bi pronašao jedistveni recept za pecivo - kifle, po kojem su on i njegova pekara "Čarli" postali prepoznatljivi.

Te 1964. "Čarli" je bila prva pekara u Ulici Braće Jugović ispred koje se satima čekalo na vruće kifle, a čiji se miris širio duž ove cele saobraćajnice.

24sedam/Goran Sivački
 

Situacija je i dan-danas ista, čak i kada se na ovom potezu nalazi veliki broj drugih pekara i lanaca fast-fud restorana, ali to ne sprečava "Čarlijeve" kupce da stoje u redu i traže koju kiflu više.

Prema rečima radnice Liljane Ilić, koja je već tri decenije zaposlena u ovoj pekari, Cuca je preminuo pre 14 godina, a njegovu viziju nastavila je supruga Nadežda Spasović Simovska. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Kod Cuce sam radila 17 godina, kada je on umro, njegova supruga ništa nije promenila, već je samo nastavila gde je on stao. On je bio majstor, izuzetan čovek, pravi gospodin i Beograđanin, i to je i održalo, ali i očuvalo ovu pekaru godinama kasnije – objašnjava za 24sedam Ilićeva.

Ona dodaje da "Čarli" nije mesto gde ljudi prolaze, već gde dolaze sa namerom. 

- Dolaze nam porodično ljudi, od baka i deka, do male dece. Kod nas su se hranile po tri generacije familija – ističe Ilićeva.

Naša sagovornica kaže da na dnevnom nivou ispeku i do 1.000 kiflica, koje su uvek sveže i tople.

24sedam/Goran Sivački
 

- Čini mi se da se sugrađani prvenstveno vraćaju kvalitetu, ali za uspeh je važna i činjenica što se u ovoj pekari zaposleni menjaju jedino pred odlazak u penziju.

Ilićeva se priseća da je ovaj posao nasledila od svog ujaka, kao i da su se od osnivanja do danas promenile samo dve ekipe radnika. 

"Definitivno smo kao jedna porodica", dodaje ona.

24sedam/Goran Sivački
 

Pored starinskog duha koji se zadržao i u samom enterijeru objekta, ono što ovu pekaru čini drugačijom od drugih je asortiman koji nude - u "Čarliju" možete pazariti samo kifle, pogačice ili burek. 

- U početku je tu bilo više proizvoda, ali onda je osnivač pekare zaključio da se najbolje prodaju ova tri peciva i tako je i bilo. Mušterije ne vole kada se izgled menja, kao ni proizvodi, jer se vremenom naviknu. Kod nas je sve kako je bilo od početka, od enterijera do proizvoda. Takvih autentičnih pekara je malo danas, a mi i dalje odolevamo vremenu – govori radnica.

Ne kriju da je teško boriti se sa konkurencijom, tačnije "modernim pekarama", ali nekako im polazi za rukom, jer njihov kvalitet i autentičnost ljudi traže. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Teško je, ali uspevamo. Na primer, za vreme korone nismo radili samo mesec dana, kada niko nije. Ljudi traže starinsko i njima je dosta modernizacije. Nedavno mi je jedna mušterija rekla: "Šta je to što me tera da svratim kod vas, a ponela sam svoj hranu?", na šta sam joj odgovorila da je to zbog ljubavi, jer kad nešto radiš od srca, to je recept za uspeh – smeje se Ljiljana.

24sedam/Goran Sivački
 

Možda bi najbolje duh pekare opisale reči jednog njihovog stalnog kupca, profesora na Beogradskom univerzitetu.

- Kada želite da osetite neku draž i ljubav, svratite u pekaru "Čarli". Ispunićete se pozitivnom energijom i ceo dan će vam biti lep – zaključuje Ilićeva.

Zašto baš "Čarli"

24sedam/Goran Sivački
Vlasnik pekare "Čarli" Sreten Spasović, zvani Cuca

Na pitanje kako je pekara dobila ime, Ilićeva objašnjava da joj je Cuca tek 1980. dao ime koje je i dan-danas krasi.

- U početku se zvala samo pekara. Tek 1980, kada je gazdi drug iz Pariza doneo fotografiju Čarlija Čaplina, a kako je on bio veliki obožavalac njegovih filmova, odlučio je da je nazove tako. Otuda i fotografije Čarlija Čaplina u pekari – priča Ljiljana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike