"Zuba je kralj Beograda": Da li se sećate grafita koji je devedesetih izazvao bum?

18.09.2021

09:44 >> 12:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Jednog jutra ovaj grafit bio je ispisan u skoro svakoj ulici glavnog grada, ali i po unutrašnjosti zemlje, pa čak i po evropskim prestonicama

"Zuba je kralj Beograda": Da li se sećate grafita koji je devedesetih izazvao bum?
Facebook

Zuba je kralj Beograda, a ko je kraljica?

Kada je devedesetih grafit sa ovim natpisom osvanuo u skoro svakoj ulici glavnog grada, ali i po unutrašnjosti, pa čak i po evropskim prestonicama, retki su bili oni koji se nisu zapitali: ko to piše, ko je Zuba, a ko kraljica?

Potom je, klupko oko misterioznog grafita polako počelo da se odmotava.

Pročitajte još:

Iza ovog grafita, koji je u to vreme izazvao veliki bum, krilo se ime Željka Milićevića Zube, koji je bio jedna od istaknutih ličnosti “Novog talasa”, osnivač multimedijalne grupe “To frizure”, magazina “Pop lava”, kao i istoimene rok grupe. Vremenom, postao je hroničar svih bitnijih prestoničkih kulturnih dešavanja.

Životne situacije su ga vodile na razne događaje, te se tako i upoznavao sa ljudima iz različitih sfera života: političarima, umetnicima, muzičarima i glumcima. Sa druge strane, mlađe generacije ga pamte kao prvaka uličnog marketinga.

Facebook

Kako je svojevremeno pričao za medije, inspiracija za grafit “Zuba je kralj Beograda, a ko je kraljica” bile su mu mnoge poznate i nepoznate devojke, potencijalne “kraljice”, a među prvima čuvena balerina Ašhen Ataljanc, kao i srpska glumica Anica Dobra.

– Prvi moderni grafiti pojavili su se u Beogradu početkom osamdesetih. To je vreme panka, Ćirilova, grupa Berliner štrase, Radnička kontrola i Urbana gerila. Osećao se kreativni naboj u vazduhu. Ovi grafiti bili su vezani za muzičke grupe, pank, anarhiju, pobunu, usmereni protiv sistema… Nije se toliko vodilo računa o njihovom izgledu. Zbog grafita se tada išlo u zatvor, pa su klinci radili pod presijom, uglavnom po mraku. Najbolje vreme za rad je oko pet sati ujutru, dok pada kiša ili sneg – pričao je ranije Zuba.

Pročitajte još

Isticao je da on nikada nije pisao na “lepim, starim zgrada”, a i to da nikada nije bio uhapšen.

Ipak, gotovo da nema mesta u bivšoj Jugoslaviji gde nije ostavio svoj trag – u Valjevu, Kosjeriću, Podgorici, Budvi, Kotoru… ali i u Budimpešti, Beču, Berlinu…

Ljubav prema grafitima je vremenom potisnuo, te je počeo od devedesetih da se bavi snimanjem i fotografisanjem modnih revija, rejv žurki, pozorišnih predstava, izložbi i filmskih premijera.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam