Poslednja trka pred rat: Pre 82 godine beogradskim ulicama jurili su najbolji vozači tog vremena

03.09.2021

14:31

0

Autor: L. Đ. T.

Kraljica Marija Karađorđević, kao pasionirani vozač rols rojsa, rešila je da u sklopu proslave sinovljevog rođendana upriliči auto-trke koje će postati

Poslednja trka pred rat: Pre 82 godine beogradskim ulicama jurili su najbolji vozači tog vremena
Vikipedija

Na današnji dan 1939. godine na Kalemegdanu je održana “Velika nagrada Beograda” ili “Beogradski Gran Pri”. Naime, to je poslednja automobilska trka ovog tipa koja se odigrala pred Drugi svetski rat, samo dva dana nakon Hitlerove invazije na Poljsku i zvaničnog početka rata.

U Beograd se, na izmaku avgusta 1939. godine, sjatilo mnogo gostiju iz inostranstva. Hotele Pariz i Moskvu “okupirali” su tada predstavnici sedme sile, očekujući zvezde koje su upravo pristizale.

Pročitajte još

Naime, mladi kraljević Petar II Karađorđević proslavljao je svoj 16. rođendan, te je taj događaj valjalo upriličiti. Danima uoči tog 3. septembra, atrakcija koja će prestonicu dići na noge sve je držala u pripravnosti.

Auto-klub Kraljevine Jugoslavije je bio glavni organizator trke, dok je sve pratilo budno oko majke mladoga kralja.

Kraljica Marija Karađorđević, kao pasionirani vozač Rols Rojsa, rešila je da u sklopu proslave sinovljevog rođendana upriliči auto trke koje će postati prvi i jedini “Gran Pri” ikada održan u Beogradu.

Kao pokrovitelj događaja, ona se, poput pedesetak hiljada znatiželjnika, našla na tribinama duž gotovo tri kilometara duge trkačke staze na Kalemegdanu.

Vikipedija/Zmija (Trasa trke oko kalemegdana)

Prostor oko Kalemegdanske tvrđave vrveo je od ljudi, ali jedna stvar je u tom trenutku izazvala pometnju. Naime, tokom održavanja probne vožnje, u Beograd stižu vesti o napadu Nemačke na Poljsku.

Iz bezbednosnih razloga, francuski i mađarski timovi odmah su otkazali dolazak, a saznavši potom da je i Britanija objavila rat Nemcima, isto čine učesnici iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pobedio Italijan

Ukupno sedam trka pripremljeno je kao zagrevanje za onu najiščekivaniju. “Gran Pri” je startovao tačno u 16.45 časova, a u finale je dospelo svega pet vozača – Miler, Nuvolari, fon Brauhič, Lang i naš predstavnik Boško Milenović.

Spektakl je bio zagarantovan. Pre svega, sama ruta je, zbog kaldrme, tramvajskih šina i neodgovarajuće podloge bila prilično izazovna.

Pobednik trke je bio Italijan Tacio Nuvolari, kom je to poslednja Velika nagrada u karijeri.

Pročitajte još

Nuvolari i Miler su vozili za tim Auto Uniona, fon Brauhič i Lang za Mercedes-Benc, dok je Milenković učestvovao samostalno, i zauzeo četvrto mesto, sa 19 krugova zaostatka za prvom trojicom, usled kvara na svom Bugatiju T51.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi