Najpopularnija izletišta u Beogradu: Gde tradicionalno roštiljati za 1. maj

01.05.2021

09:30 >> 10:02

0

Mnogi građani, zajedno sa prijateljima, za ovaj praznik beže van vreve saobraćaja i uobičajenih dnevnih obaveza u prirodu

Najpopularnija izletišta u Beogradu: Gde tradicionalno roštiljati za 1. maj
M. M./ATAImages.

Tradicionalno, 1. maj u Srbiji obeležava se u prirodi, a građani Beograda, ukoliko se odluče na to da ostanu u glavnom gradu, proslavljaju ga na popularnim izletištima, poput Ade Ciganlije, Košutnjaka, Zvezdarske šume i mnogim drugim mestima.

Uz roštiljanje i druženje sa grupom prijatelja van vreve saobraćaja i uobičajenih dnevnih obaveza, mnogi sugrađani za ovaj praznik beže u prirodu.

Neka od najatraktivnijih mesta na koje Beograđani rado odlaze su Topčiderski park, Kalemegdan, Bojčinska šuma, Ada Međica, Avala, Trešnja, Kosmaj…

Ada Ciganlija

ATAImages/Antonio Ahel

Najveći izbor aktivnosti definitivno je na beogradskom moru, gde postoji mogućnost roštiljanja oko jezera, sunčanja na plaži. Pored toga, građani mogu uživati i u vožnji pedalina, bicikla, rolera ili ‘pak igrati fudbal, košarku, odbojku, tenis…

Pored toga, Ada Safari pruža mogućnost pecanja ili uživanja u mirnom delu šume.

Košutnjak

M. M./ATAImages.

Od Hajd parka, preko prvog evropski oblikovanog Topčiderskog parka do prave šume Košutnjak pružaju se “pluća Beograda”.

Građani se najčešće stacioniraju na delu kod Hajdučke česme, ali popularan je i gornji deo šume, kod trim staze, gde postoje i prostori za rekreaciju.

U tom delu Košutnjaka postoji veliki broj mesta za roštiljanje, a od šume je potrebno svega nekoliko minuta do Topčiderskog parka, gde se nalaze veliki platani ispred Konaka kneza Miloša.

Kalemegdan

24sedam/Goran Sivački

Idealno mesto za šetnju ili uživanje na travi sa porodicom, a da je u samom centru grada je Kalemegdan.

Tu je locirano i jedno od omiljenih mesta za mališane – Zoo vrt, gde je cena karte za odrasle 500 dinara, a za decu do 15 godina 300.

Prilikom posete Kalemegdanu, građani mogu obići i Vojni muzej, Sahat kulu, Barutanu, Rimski bunar, opservatorijum ili Crkvu svete Petke.

Zvezdarska šuma

Beg od urbanog života za Zvezdarce, Palilulce i ostale koji lako do nje mogu da dođu gradskim autobusom je Zvezdarska šuma, koja se prostire na više od 80 hektara.

Pored retkih vrsta drveća, poput belog jasena i topole, tu živi i sedam vrsta gmizavac i vodozemaca, kao i 48 vrsta ptica.

Pored same šume, u okviru koje postoji i trim staza, kao i vežbalište, tu je i opservatorijum.

Ada Međića

Foto: 24sedam

Ostvro mira skriveno između Ade Ciganlije i novobeogradskih blokova uglavnom zauzimaju privatne kućice. Do njega se dolazi čamce, a vožnja traje oko 10 minuta.

Neke od vikendica se iznajmljuju, pa je moguće sa grupom prijatelja napraviti mesto za celodnevni boravak.

Avala

Foto:24sedam

Prvomajski praznik građani prestonice vrlo često vole da provedu na beogradskoj planini – Avali, gde osim šetnje kroz šumske staze i roštiljanja u prirodi na raspolaganju imaju i posetu Avalskog tornja (cena karte 300 dinara, za osnovce, srednjoškolce, studente i penzionere 150).

Pored toga, popularna lokacija je i spomenik Neznanom junaku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi