Najdraža mu je bila "diploma ribarskog majstora": Pre 80 godina preminuo je veliki matematičar, alas i boem

08.06.2023

06:54

0

Bio je veliki rodoljub koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu kao oficir

Najdraža mu je bila "diploma ribarskog majstora": Pre 80 godina preminuo je veliki matematičar, alas i boem
Copyright Vikipedija/Djordjes

Sorbonski đak, matematičar, naučnik, strastveni ribolovac i beogradski boem Mihailo Petrović Alas preminuo je na današnji dan 1943. godine.

Ovaj boem i akademik rođen je 6. maja 1868. u Beogradu, na Savskoj padini, nedaleko od Konaka kneginje Ljubice, kao prvo od petoro dece oca Nikodima, profesora Bogoslovije, i majke Milice rođene Lazarević.

Kada je 1905. godine Velika škola prerasla u Beogradski univerzitet, među prvih osam redovnih profesora koji su dalje birali ceo nastavni kadar bio je i Mika Alas. Predavao je na Filozofskom fakultetu, gde je od 1908. do 1909. bio dekan.

Vikipedija/Djordjes (Prvih osam redovnih profesora)

“Ribarsko školovanje”

Mihailo Petrović Alas bio je veliki boem i jedna od najpopularnijih ličnosti prestonice.

Bio je ne samo ribolovac, nego i dobar poznavalac ribarstva, u koje je bio usmeravan od malih nogu zbog lošeg zdravlja. Njegovo “ribarsko školovanje” počelo je kroz ribarsko šegrtovanje 1882. godine.

 

Šest godina kasnije postaje ribarski kalfa, a diplomu ribarskog majstora stiče 1895. godine. Iako je doktorirao na Sorboni, najdraža mu je bila upravo ova “diploma ribarskog majstora” koju je položio kod alasa Savamale.

Aktivno je učestvovao u donošenju prvog Zakona o slatkovodnom ribolovu na jezerima i rekama Srbije 1898. godine.

Nasleđe

Mihailo Petrović bio je veliki rodoljub koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu kao oficir, a posle rata je bio rezervni oficir. Naša vojska angažovala ga je i kao kriptografa, a šifre koje je osmišljavao korišćene su do početka Drugog svetskog rata. U tom periodu je bio zarobljen i završio u logoru.

Za njegovo oslobađanje angažovao se Jovan Karamata, kao i njegov dugogdišnji prijatelj s kojim je putovao i ribarioprinc Đorđe Karađorđević, pa je Mihailo pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Facebook/Deveta beogradska gimnazija

Deveta beogradska gimnazija je dobila ime po njemu, kao i centralnobeogradska Osnovna škola “Mihailo Petrović Alas” na (bivšoj) Jovanovoj pijaci.

O njemu je 1968. snimljen dokumentarni film. U maju i junu 2018. u Galeriji SANU je održana izložba posvećena 150-godišnjici rođenja Mihaila Petrovića Alasa.

Sorbonski đak

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju u periodu od 1878. do 1985, u generaciji sa Miloradom Mitrovićem, Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i drugim velikanima, o čemu je napisan roman i snimljen TV film “Šešir profesora Koste Vujića”, a zatim upisao Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Studije u Beogradu završio je 1889, a posle toga, u septembru iste godine, otišao je u Pariz radi daljeg školovanja i spremanja prijemnog ispita za upis na Višoj normalnoj školi, naučni odsek.

Vikipedija/Djordjes

Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891, a fizičke nauke 1893. godine. Kao najbolji student svoje generacije prisustvovao je prijemu kod predsednika Francuske Republike 1893. i 1894.

Doktor matematičkih nauka postaje 1894, odbranom disertacije “O nulama i beskonačnostima integrala algebarskih diferencijalnih jednačina”, i to godinu dana pre roka.

Iste godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu.

Umro je 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike