Spajanje božanskih i ovozemaljskih zakona: Na današnji dan u Sabornoj crkvi je miropomazan knez Mihailo

06.07.2021

12:12 >> 12:24

0

Autor: Jovana Vrećo

Godine 1860. obavljen je najvažniji čin vladarskog krunisanja

Spajanje božanskih i ovozemaljskih zakona: Na današnji dan u Sabornoj crkvi je miropomazan knez Mihailo
Copyright Wikipedija/Delo slikara Johana Boša

Knez Mihailo Obrenović miropomazan je za kneza u Sabornoj crkvi u Beogradu na današnji dan 1860. godine, čime je obeležen najvažniji čin vladarskog krunisanja, koji predstavlja mistični trenutak crkvene potvrde volje Božije nad njegovim zastupnikom na zemlji.

Stoga, miropomazani vladari su oni koji spajaju božanske sa ovozemaljskim zakonima i zapovestima, kao i ovlašćeni čuvari bogočovečanskog pogleda na svet i istorijski izabranici Svete Trojice.

Druga vladavina – iseljenje Turaka iz Srbije

Iste godine 14. septembra, posle smrti svoga oca kneza Miloša, došao je drugi put na presto.

Na početku njegove druge vladavine napravljene su značajne promene u politici tadašnje Srbije. Ukinut je “Turski ustav”, a došle su i neke sasvim druge zakonske naredbe, koje je donela Narodna skupština, a knez sankcionisao.

Doneo je naredbe za uređenje narodne vojske, kao i zakone o porezima. Sa devizom “Zakon je najviša volja u Srbiji”, razvijao je svoj veliki rad na polju unutrašnje i spoljašnje politike.

Posle ubistva na Čukur česmi, Turci su krenuli sa bombardovanjem Beograda. Knez Mihailo je tada bio na putovanju u Loznicu i pripremao je rat sa Turskom za oslobođenje srpskih gradova. Prvo je na engleski dvor poslao Filipa Hristića da se kod Engleza protestuje zbog turskih pretenzija, a sa druge strane da se diplomatijom izbori za nezavisnost Srbije.

Septembra 1862. godine knez Mihailo je javio narodu da je uspeo da izdejstvuje da se Turci isele iz Srbije, osim iz Beograda, Šapca, Smedereva i Kladova, u kojima će ostati samo turske vojne posade, a da se gradovi Užice i Soko poruše.

ATA Images/Antonio Ahel

Četiri godine kasnije, pismeno je zahtevao da Porta povuče svoje posade koje drži u srpskim gradovima. Knez Mihailo je imao audijenciju kod sultana Abdula Aziza. Pri rastanku, sultan je predao knezu Mihailu ferman kojim mu poverava gradove u Srbiji.

Po povratku u Beograd, dočekao ga je oduševljeni narod, koji je u čast kneza uveče pripremio bakljadu kakvu Beograd dotad nije video.

Prva vladavina – svrgnuće u buni

Na kneževski presto Mihailo je prvi put stupio 1839. godine i vladao je do 1842, ali pošto je bio maloletan, određeno mu je Namesništvo. Porta je potvrdila njegov izbor kao izabranog vladara, a ne kao naslednog. Ocenili su da je mlad i neiskusan, a nije se najbolje ni snalazio, te se tako njegova prva vladavina završila zbacivanjem.

Svrgnut je u buni koju je predvodio jedan od najistaknutijih ustavobraniteljskih prvaka – Toma Vučić-Perišić.

Pod velom zavere – ubijen

Prilikom šetnje Košutnjakom, 10. juna 1869. godine ubijen je sprski knez. Dok je zavodio apsolutizam u zemlji, protiv njega je sklopljena zavera sa ciljem da se ubije.

Pročitajte još:

Glavni organizatori i izvršioci zavere su bila braća Radovanović, koja su se svetila zbog robije svoga brata Ljubomira.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike