Spektakularan dolazak filma u Beograd: Kako je pre 127 godina prva bioskopska predstava oduševila srpsku publiku!

07.06.2023

07:20

0

Ovaj događaj predstavljao je revoluciju u zabavnoj industriji i pružajući publici nezaboravno iskustvo

Spektakularan dolazak filma u Beograd: Kako je pre 127 godina prva bioskopska predstava oduševila srpsku publiku!
Copyright Profimedia

Na današnji dan 1896. godine uzbudljivi svet kinematografije stigao je u srpsku prestonicu, donoseći novo čudo tehnologije koje je oduševilo gledaoce u kafani 'Kod zlatnog krsta' gde je održana prva bioskopska predstava u Beograd.

Ovaj događaj predstavljao je revoluciju u zabavnoj industriji i pružajući publici nezaboravno iskustvo.

Predstava je započela tačno u 20 časova, a u publici su se nalazili visoki gosti - kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Natalija, koji su pokazali veliko interesovanje za ovu inovativnu umetnost. 

Vikipedia
Kralj Aleksandar Obrenović

Velika sala je bila ispunjena uzbuđenim ljudima, nestrpljivim da vide prvi filmski prikaz na teritoriji Srbije.

Film koji je prikazan bio je isti onaj koji su pre šest meseci gledaoci u Parizu videli s velikim zaprepašćenjem - dolazak voza na železničku stanicu. 

Iako je publika u Beogradu bila upućena u novu vrstu zabave, atmosfera je bila puna iščekivanja. Kako su se slike kretale na platnu i prikazivale voz koji se približavao publici, neki su zavrištali, a drugi su se, preplašeni, brže-bolje sklonili sa svojih mesta. Ipak, ubrzo su shvatili da je to samo projekcija, te su se smejali i divili se novom čudu tehnologije.

Profimedia
 

Ova prva bioskopska predstava označila je početak filma u Srbiji i stavila je Beograd na mapu svetske kinematografije. Usledila je velika popularnost ovog novog vida zabave, pa je već 1909. godine otvoren prvi stalni bioskop u Beogradu. Sve više bioskopa se pojavljivalo širom Srbije, pružajući publici priliku da uživa u magiji pokretnih slika.

Svetozar Botorić, vlasnik bioskopa "Pariz", postao je prvi srpski filmski producent i angažovao je francuske snimatelje da proizvode filmske žurnale o događajima u prestonici. Ovo je bio samo početak razvoja domaće filmske industrije, a već 1911. godine sniman je prvi srpski film pod nazivom "Život i delo Besmrtnog Vožda Karađorđa" u režiji Čiča Ilije Stanojevića.

Prva bioskopska predstava u Beogradu ostaje zabeležena kao trenutak kada se srpska publika upoznala s magijom filma. Kako ovaj umetnički izraz raste i razvija se, sigurno je da će bioskop postati nezaobilazan deo kulture i zabave u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike