Vizionar koga su Beograđani voleli: Na današnji dan pre 100 godina rođen je Branko Pešić - gradonačelnik koji je promenio prestonicu

01.10.2022

08:00

0

Sa građanima se najmanje sretao u svom kabinetu, a najviše na ulici, stadionu, gradilištu...

Vizionar koga su Beograđani voleli: Na današnji dan pre 100 godina rođen je Branko Pešić - gradonačelnik koji je promenio prestonicu
Branko Pešić - Copyright Wikipedia/ Stevan Kragujevic

Veliki vizionar koga su Beograđani voleli i koji je nosio titulu prvog čoveka prestonice skoro čitavu deceniju, rođen je na današnji dan pre tačno 100 godina.

Terazijski tunel, Mostarska petlja, Gazela, uređenje Ade Ciganlije, "Pinki", "Olimp", Muzej savremene umetnosti, ali i gradska radio-stanica Studio B, zatim BITEF i FEST, možda nikada ne bi ni postojali da nije bilo Branka Pešića, gradonačelnika koji je sa velikom strašću radio za Beograd i svaki dan se borio da njegov grad dobije i više od onoga što je imao.

Dok je bio prvi čovek prestonice urađeno je mnogo toga, a na kraju drugog mandata uspešno je završena i izgradnja Palate "Beograđanka", zatim je započeta izgradnja zapadne i istočne kapije Beograda, a u to vreme rodile su se i ideje koje se danas, više od 40 godina kasnije, polako realizuju.

24sedam/Goran Sivački
 

Reč je o planu koji podrazumeva spuštanja grada na reke (Beograd na vodi), kao i izgradnju železničkog čvora (Prokopa) i beogradskog metroa.

Za vreme socijalizma, Pešić je bio najduže prvi čovek prestonice i uživao je veliko poštovanje Beograđana.

Njegovi savremenici su isticali da je radio danonoćno, kao i da je u prilog njegovoj požrtvovanosti svedočilo to što je usred noći znao da pozove telefonom direktore ili zaposlene ako bi se desilo da nestane struje ili ako ne rade ulične sijalice tamo kuda je prošao.

Pešić se sa građanima najmanje sretao u svom kabinetu, a najviše na ulici, stadionu, gradilištu... U papučama bi dolazio do komšija i pokušavao da reši problem skupštine stanara. 

Novinska arhiva svedoči da je viđen i kako vatrogascima, dok gase požar, drži merdevine, a građanima "gura autobus".

Takođe, tokom večera sa poslovnim saradnicima uvek je pio sok.

Da ne bi bilo primetno, konobar bi mu, kada bi ostali gosti pili crveno vino, sipao sok od maline, a kada su poručivali belo, njemu je sipan sok od jabuke. Tako bi on njih napio i uspevao da izvuče informacije ili novac za projekte.

Napustio studije i pridružio se partizanima

Branko Pešić rođen je 1. oktobra 1922. godine u Zemunu. Nakon završetka osnovne škole i gimnazije u Zemunu, studirao je pravo na Beogradskom univerzitetu.

Međutim, posle Aprilskog rata 1941. godine i okupacije tadašnje Kraljevine Jugoslavije, napustio je studije da bi učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi. U početku je učestvovao u organizaciji sabotaža i diverzija u rodnom Zemunu, a potom pristupio partizanima i borio se na frontu u Bosni kao politički komesar bataljona, komande mesta i komande vojnog područja.

U sastavu 12. vojvođanskog korpusa učestvovao je u borbama za oslobođenje Beograda i Zemuna, oktobra 1944. godine.

Posle rata, Branko završava Višu političku školu i obavlja razne državno-političke dužnosti.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada. Od 1964 do 1974. obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike