Počinje sezona letovanja, a Beograđani se opet pitaju odakle će krenuti na more: U YUTA kažu da zvanične lokacije nema!

24.05.2022

07:15

0

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić za 24sedam navodi da već godinama ukazuju na to da Beogradu nedostaje turistički terminal

Počinje sezona letovanja, a Beograđani se opet pitaju odakle će krenuti na more: U YUTA kažu da zvanične lokacije nema!
turisti profimedia-0351876209 copy - Copyright Profimedia

Dugoočekivano letovanje dočekaće Beograđani sa osmehom na licu i pasošem u rukama nakon dve godine pandemije koronavirusa i epidemioloških mera koje su doskoro bile na snazi, a jedno pitanje pred sam polazak u stranu zemlju i dalje ostaje u vazduhu - odakle polazimo?

Kako se bliži uzbuđenje pred početak letovanja, tako je putnicima sve bliže pitanje odakle polazi autobus? Iako su se prethodnih godina građani okupljani na raznim lokacijama širom Beograda, poput parkinga kod Sava centra ili kod Muzeja Jugoslavije, ove godine će situacija biti malo drugačija.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić za 24sedam navodi da već godinama ukazuju na to da Beogradu nedostaje turistički terminal.

Milos Tesic/ATAImages
Aleksandar Seničić, direktor YUTA

- Zvanične lokacije trenutno nema. U jednom trenutku je bio dostupan terminal na "Lasti", na auto-putu, što jeste malo udaljenije od grada, ali se znalo da odatle autobusi kreću. Međutim, to skoro dve godine nije u funkciji - objasnio je direktor YUTA.

On je istakao da se trenutno koristi sedam lokacija u prestonici, ali ne samo za odlaske turističkih autobusa, već prvenstveno za razgledanje grada i dolaske, kako stranih tako i turista iz unutrašnjosti.

- Na primer, lokacije kao što su Beli dvor i Pristanište se koriste samo kada se organizuju obilasci grada. S druge strane, kod Muzeja Jugoslavije, s obzirom na to da je šira ulica, postoji usek gde autobusi prođu i putnici tu mogu da stanu, te se tu i organizuju odlasci. Takođe, može da se kreće i sa parkinga kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović", jer postoji deo predviđen za stajalište autobusa, ali ta lokacija nije dobra, jer dugo mora da se izlazi iz grada pa je zato agencije izbegavaju - naveo je Seničić.

Parking kod Sava centra, 24sedam/Katarina Mihajlović
Parking kod Sava centra,

Parking kod Sava centra jedno vreme bio je polazišna tačka, međutim, kako Seničić kaže za 24sedam, Komunalna milicija je zabranila okupljanje putnika tu, pa su se svojevremeno naplaćivale i kazne.

Rok

Na pitanje da li turističke agencije imaju zakonsku obavezu koliko unapred moraju da obaveste putnike o mestu polaska, Seničić ističe da nemaju. Ipak, kako dodaje, postoji ustaljen sistem da se o tome obaveste najkasnije 48 sati pre polaska.

Čeka se nova autobuska

Direktor YUTA objašnjava da ovog trenutka ima i jedan broj turističkih agencija koje i dalje koriste polaske sa Stare autobuske stanice, ali da se na novu, koja se gradi u Bloku 42, i te kako čeka.

- Rečeno nam je da će jedan njen deo biti predviđen za turistički terminal, odnosno za polaske vanlinijskih autobusa - rekao je naš sagovornik.

Beoinfo
Planiran izgled nove autobuske stanice u Bloku 42

On dodaje da su kao jednu od opcija za okupljanje putnika pred put imali i plato ispred "Štark" arene, jer je blizu auto-puta, a koji čak ima i znakom obeleženo stajalište za autobuse. Međutim, kako kaže, tu se parkiraju privatna vozila.

Na kraju, kako naglašava naš sagovornik, najvažnije je da lokacija bude bezbedna za sve.

- Potrebno je da to bude takvo sigurno mesto, gde mogu ljudi da izađu iz autobusa, uzmu stvari, a da ne ugrožavaju saobraćaj, kao ni da saobraćaj ne ugrožava njih - zaključio je Aleksandar Seničić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike