Preostaje vam jedino da uzmete lopatu u ruke! Ove ulice u Beogradu se nikada ne čiste kada padne sneg

24.01.2022

07:30

0

Zaglavljeni automobili i klizav kolovoz slika i prilika su prestoničkih ulica svaki put kada padnu veće količine snega

Preostaje vam jedino da uzmete lopatu u ruke! Ove ulice u Beogradu se nikada ne čiste kada padne sneg
sneg beograd - Copyright ATA Images

Sneg u Beogradu uspeo je po drugi put da iznenadi neimare JKP "Beograd put" koji su zaduženi za čišćenja snežnog pokrivača u prestonici, te je za vikend nastao kolaps u glavnom gradu - gradski prevoz je bio u zastoju, a udesi su se mogli zabeležiti na svakom koraku.

Zaglavljeni automobili i klizav kolovoz slika i prilika su prestoničkih ulica svaki put kada padnu veće količine snega. Ipak, zimske službe "Beograd puta" odmah se "bacaju" na čišćenje glavnih štafti, te širi i uži centar prestonice posle nekog vremena bude prohodan. 

24sedam/Goran Sivački
 

Međutim, građani se pitaju šta je sa ostalim saobraćajnicama koje se ne nalaze u samom centru Beograda.

Važno je napomenuti da gradske službe ne čiste ulice trećeg prioriteta, tako da građanima, koji žive u takvim ulicama, jedino preostaje da sami uzmu lopatu u ruke.

Ulice I, II i III prioriteta

Zimska služba "Beograd puta" za vreme snežnih padavina izlazi na ulice i čisti sneg kako bi saobraćajnice u najkraćem vremenskom periodu bile prohodne, a ovo je njihova podela po prioritetima:

Ulice prvog prioriteta - To su sve one ulice kojima saobraća javni gradski prevoz. Njih ima 1.020, odnosno 1.886 kilometara, i one prema planu treba da budu očišćene u roku od četiri sata po prestanku padavina, što čini preko 79 odsto predviđenih planskih obaveza.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Ulice drugog prioriteta - Čišćenje tih saobraćajnica počinje čim padne sneg i završi se čišćenje ulica prvog prioriteta. Njih ima 875, odnosno 490 kilometara, i trebalo bi da budu očišćene u roku od 48 sati po prestanku padavina.

Ulice trećeg prioriteta - To su manje ulice, saobraćajnice u kojima je omogućeno parkiranje sa obe strane, pa nije moguće ući kamionom, slepe ulice i međublokovske saobraćajnice. Te ulice se čiste samo na zahtev upravljača puta, MUP-a i Hitne pomoći.

Broj vozila "Beograd puta" u zimskom periodu

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

U JKP "Beograd put" za 24sedam ističu da za poslove održavanja kolovoza u zimskom periodu u glavnom gradu bude angažovana sledeća mehanizacija: 

  • 149 vozila sa kompletnom zimskom opremom (kiperi, multikar i putarska vozila)
  • 20 građevinskih mašina

- Preduzeće je aktivno učestvovalo na pripremi Operativnog plana rada, zajedno sa nadzornim organom JP "Putevi Beograda". Izvršena je nabavka industrijske soli, kalcijum-hlorida i potrebnih količina kamenih agregata za posipanje kolovoza. Izvršena je priprema 14 zimskih baza – punktova, od kojih je sedam locirano na širem gradskom području i sa kojih će ekipe Zimska službe aktivno delovati tokom zimske sezone - kažu oni.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Takođe, ovo komunalno preduzeće je zaduženo za održavanje 2.375 kilometara saobraćajnica -  gradskih ulica i opštinskih puteva, kao i 300 kilometara državnih puteva II reda na teritoriji grada (u svih 17 opština), više od 250 mostova i nadvožnjaka, kao i trotoara na jednom delu objekata.

Kolike su kazne za nečišćenje snega? 

Tanjug/Tara Radovanović
 

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za 24sedam su objasnili da je članom 33. Odluke o komunalnom redu propisano da su za uklanjanje snega i leda sa površina javne namene i površina u javnom korišćenju, u skladu sa odredbama ove odluke, odgovorni: organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove održavanja ulica i opštinskih puteva - za uklanjanje snega i leda sa kolovoza na teritoriji grada preko javnog komunalnog preduzeća, odnosno drugog privrednog društva ili preduzetnika kome poveri ove poslove.

- Sa krova i drugih spoljnih delova zgrade koja se graniči sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju, vlasnik, odnosno korisnik zgrade, dužan je da uklanja ledenice radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti za život i zdravlje ljudi i bezbednosti dobara i okoline - kazali su oni. 

Profimedia
 

U slučaju da nije moguće uklanjanje ledenica sa zgrade, u Sekretarijatu kažu da je propisana obaveza blagovremenog postavljanja oznake upozorenja na opasnost od obrušavanja ledenica, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja ugroženih delova javne i površine u javnom korišćenju.

Ukoliko ne ukloni ledenice, novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, 50.000 preduzetnik, a 10.000 odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike