"Svi su danas pobednici, ne samo ja!": Ovo je Đorđe (22), pobednik u plivanju za Časni krst u Zemunu (FOTO)

19.01.2022

10:40

0

Za Časni krsti plivali su i građani u Grockoj, na Dunavskom keju, a što se tiče Surčina, plivači su se nadmetali na Bečmenskom jezeru

"Svi su danas pobednici, ne samo ja!": Ovo je Đorđe (22), pobednik u plivanju za Časni krst u Zemunu (FOTO)
viber_image_2022-01-19_12-25-49-211 - Copyright 24sedam

Uprkos pandemiji koronavirusa, plivanje za Časni krst, na Dunavu, 25. po redu, tradicionalno je počelo u 12 sati na Bogojavljenskom platou, kod restorana "Venecija", na Zemunskom keju, kao i na Savskoj promenadi, kod restorana "Savanova".

Na današnjem takmičenju u Zemun pobednik je Đorđe Lukić (22), pripadnik Policijski brigade, koji je prvi put učestvovao na ovom tradicionalnom nadmetanju.

- Danas su svi pobednici, ne samo ja - rekao je on kratko za 24sedam.

Pred samo takmičenje u Zemunu, stiglo je i sveštenstvo iz Nikolajevske crkve, gde je prethodno služena liturgija, a na keju se nalazi veliki broj građana koji sa nestrpljenjem čekaju da plivanje počne. 

Reporter 24sedam, koji se nalazi u Zemunu, javlja da se okupljeni narod raduje obeležavanju ove tradicije, s obzirom da su prethodnih godina ovakve manifestacije mahom bile otkazane zbog pandemije. 

Događaju prisustvuje i predsednik opštine Zemun, Gavrilo Kovacević, koji je takmičare i sve okupljene građane pozdravio rečenicom "Bog se javi". 

On je istakao kako mu je drago što su uspeli uprkos koroni da se organizuju ovo tradicionalno nadmetanje za Časni krst.

Plivanje na Savskoj promenadi

Pobednica trke na Savskoj promenadi je Marija Stefanović, koja je zajedno sa svojim bratom plivala za Časni krst.

- Nisam se pripremala za ovo takmičenje, mislila sam da odustanem, ali sam sanjala pre tri dana kako ću da se pokajem, pa sam ipak odlučila da plivam. Osećam se fenomenalno što sam pobedila - rekla je Marija. 

Marijin šestogodišnji sin je bio najvatreniji navijač na Savskog promenadi gde se okupio veliki broj građana da posmatra tradicionalno, peto, plivanje za Časni krst u organizaciji društva Prolanalazača.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, ovo je Marijino treće učešće na ovom takmičenju, dok je njenom bratu šesto. 

Prema rečima jednog od organizatora ovog tradicionalnog takmičenja, Bate Simića, 10 građana, od kojih je jedan pripadnik Vojske Republike Srbije, danas pliva za Časni krst na Savskoj promenadi. 

Simić je za 24sedam rekao da plivači u Beogradu mogu da se popnu na brod i skoče u gaćama ili kupaćim kostimima u vodu, što kako je dodao, nema ni u Rusiji!

- Nakon pet godina, plivanje za Časni krst preraslo je u gradsku manifestaciju. Na Savskoj promenadi prvo takmičenje je održano 1919. godine - kaže on.

Takođe, plivače "čuvaju" spasioci, kako na vodi tako i na kopnu, kao i Ronilačka jedinica Žandermerije.


24sedam
Sveštenik Vojske Republike Srbije

Kako javlja naš reporter sa Savske promenade, najmlađi učesnik ovog nadmetanja ima 17 godina, a najstariji 47.

Sveštenik Vojske Republike Srbije osveštaće plivače, ratni brod, ponton i pripadnike rečne flotile.

U Lazarevcu najhrabriji plivači nadmeću se za Časni krst u jezeru Očaga na trci dugačkoj 33 metra. Svi učesnici pre nadmetanja morali su da obave lekarski pregled u opštinskom Domu zdravlja.

Za Časni krsti plivali su i građani u Grockoj, na Dunavskom keju, a što se tiče Surčina, plivači su se nadmetali na Bečmenskom jezeru. 

Otkazano plivanje na Adi Ciganliji i Tašmajdanu 

RINA
 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da je zbog epidemiološke situacije otkazala učešće u organizaciji plivanja za časni krst u beogradskom Sportskom centru "Tašmajdan", u kojem bi kako je ranije najavljeno, sutra trebalo da učestvuju osnovci iz glavnog grada.

Iz SPC su naveli da su i Sportski savez Beograda i gradski Sekretarijat za sport i omladinu odustali od organizacije te manifestacije, ali i upozorili da pojedine nevladine organizacije, koje kako se dodaje, nemaju „strukturnu vezu“ sa Crkvom, ipak nameravaju da organizuju plivanje za časni krst na Tašmajdanu.

- Naglašavamo da za to nemaju blagoslov Crkve, a da roditelji decu šalju na sopstvenu odgovornost - stoji u saopštenju SPC.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike