“Gradnja gondole bila bi katastrofa”: Upravni sud poništio dozvolu, Grad za sada ćuti

25.03.2021

19:19

0

Autor: Ljubica Stanković

Ako Ministarstvo građevinarstva pribavi saglasnost na studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobije građevinsku dozvolu, podnećemo žalbu, jer je to samo jedan od razloga, među kojima je i taj što tu nije dozvoljena gradnja - kaže za 24sedam Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu

Grad Beograd

“Ministarstvo građevinarstva ne može da na zakonit način izda istovetno rešenje, odnosno, da donese novu građevinsku dozvolu, jer bi ista bila ponovo poništena u slučaju da bude izdata, a onda osporena od strane nekog lica”, rekao je za 24sedam Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) povodom “sveže” odluke Upravnog suda da poništi rešenje o izdavanju dozvole za pripremne radove na izgradnji beogradske gondole.

Upravni sud je pre dva dana predmet vratio na ponovno odlučivanje, odnosno naložio Ministarstvu građevinarstva da donese novo i po zakonu zasnovano rešenje. Gradske vlasti, do sada, nisu komentarisale poništavanje dozvole, što može da se tumači i kao neodustajanje od planova za izgradnju gondole. U RERI-ju, institutu koji je vodio pravnu bitku za zaustavljanje radova na Kalemegdanu, vlada optimizam.

Grad Beograd

– Sud je u obrazloženju svoje odluke usvojio nekoliko ključnih argumenata koje je pravni tim RERI-ja isticao od samog početka, a za ovu priliku izdvojio najvažniji. Radove za koje je druga strana tvrdila da predstavljaju “arheološka istraživanja”, sud je, logično, ocenio kao pripremne radove na izgradnji gondole, što nesumnjivo proizilazi iz same građevinske dozvole – kaže za 24sedam Jovan Rajić.

Shodno tome, dodaje da je za izdavanje dozvole bilo neophodno prethodno pribaviti saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Grad Beograd

– Investitor je propustio to da uradi, a nadležni organ, opet nezakonito, odlučio da izda građevinsku dozvolu i pored ovog nedostatka. Da je samo ovaj nedostatak uzet u razmatranje, a nije, dozvola bi morala biti poništena, zbog očiglednih nezakonitosti – podvlači on.

Ukoliko se dogodi da Ministarstvo građevinarstva pribavi saglasnost na studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobije građevinsku dozvolu, RERI i na to može da podnete žalbu, jer kako Rajić kaže, to je samo jedan od razloga.

– Između ostalog, mi smo žalbu podneli i zbog planskog dokumenta koji ne dozvoljava gradnju na tom području, kao i zbog dokumenta koji se odnosi na zaštitu spomenika kulture. Suština ovog procesa je da ministarstvo obrazloži uticaj projekta na životnu sredinu, a to indirektno kači kulturno nasleđe, jer je ceo Kalemegdan zaštićeno područje – ističe on.

Dodaje da, na “prvu loptu”, smatra da Ministarstvo ne bi moglo da dobije saglasnost za građevinsku dozvolu, ali čak i ako se to dogodi, u skladu sa zakonom, kako kaže, to im je samo jedan od preduslova da podnesu zahtev za gradnju.

Kada je reč o potencijalnim posledicama koje bi izgradnja gondole mogla da ima po Beogradsku tvrđavu, naš sagovornik kaže da su one katastrofalne i nesagledive.

Pročitajte još

– Takva odluka predstavljala bi pravno nasilje i kriminal, u najogoljenijem smislu te reči. Naravno, neophodno je da se stekne i nekoliko prethodnih uslova. Ukoliko bi nadležni organ ponovo doneo istovetnu-nezakonitu odluku, treba imati u vidu da bi RERI odreagovao na isti način i ponovo pokrenuo istovetni postupak, koji bi u konačnosti morao da rezultira istovetnom odlukom suda, a sve zbog, sada već uspostavljene, sudske prakse – objašnjavaju on.

Naš sagovornik napominje da je u poruci Upravnog suda Ministarstvu građevinarstva izričito naloženo da sledi argumentacija i tumačenje suda.

– I pored svega, ne želim da verujem u scenario u kome bi došlo do gaženja pravnog poretka tog obima, u kome bi se Ministarstvo u potpunosti oglušilo o obavezujuće uputstvo Upravnog suda – zaključuje Rajić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti