Apel za sve građane: Voda ispravna, trošiti je namenski i racionalno

23.06.2021

12:20

0

Autor: J. V.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da je sistem "Beogradskog vodovoda" stabilan i da su rezervoari na 70 odsto kapaciteta

Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je jutros JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” kako bi se uverio da sve dobro funkcioniše u ovom zahtevnom periodu visokih temperatura, kada su povećane potrebe za vodom.

On je za RTS istakao da je sistem stabilan i da su rezervoari na 70 odsto kapaciteta, a da posle 18 časova i pored apela dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada.

– Sistem je stabilan, voda je bezbedna, redovno se kontroliše i svi parametri su potpuno zadovoljavajući, tako da možemo biti vrlo zadovoljni. Kontrolišu se uzorci vode na proizvodnim pogonima, kao i na reprezentativnim slavinama kod potrošača u gradu, a analize higijenske ispravnosti vode za piće pokazuju odlične rezultate. Podaci govore da je voda potpuno bezbedna jer ovo gradsko preduzeće funkcioniše na najvišem evropskom i svetskom nivou – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da su cisterne sa vodom za piće postavljene od 8 do 20 časova na šest prometnih lokacija u gradu, na Trgu republike, kod Tržnog centra “Staklenac”, na Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod zgrade Opštine Novi Beograd i u Zemunu, na kraju Ulice cara Dušana.

Uputio je apel sugrađanima da namenski i racionalno koriste vodu, pogotovo u rubnim gradskim opštinama, jer je voda naše zajedničko bogatstvo i svi bi trebalo da pokažemo odgovorno ponašanje u ovom momentu. Kako je istakao, i sa medicinske strane je važno apelovati na građane da bez preke potrebe ne provode mnogo vremena na suncu.

– Ovde sam danas zato da zajedno sa direktorom i stručnjacima JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” još jednom iskontrolišemo da li sve ide po planu i mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan kako ovde sve funkcioniše – rekao je prvi čovek Beograda.

Beoinfo

Rade Begenišić, direktor Komandno-kontrolnog centra JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” je ovom prilikom objasnio da se na monitorima prati popunjenost rezervoara, koja je trenutno 70 odsto, te da se trude da se taj procenat održi.

JKP “BVK” u ovom momentu proizvodi 6.600 litara vode u sekundi, što znači da uredno i bez ikakvih problema snabdeva sve potrošače. Ipak, trenutna potrošnja vode je veća za oko 30% u odnosu na godišnji prosek.

– Juče smo imali veliki udar potrošnje vode. Inače je prosek potrošnje vode po stanovniku 230 litara dnevno, a juče je bio više od 400 litara. Registrujemo neracionalnu i nenamensku potrošnju u rubnim gradskim naseljima i koristim ovu priliku da apelujem na potrošače da vode računa o tome. Naša voda nije namenjena za zalivanje betonskih i zelenih površina već za piće i održavanje higijene. Neće biti restrikcija vode, ali apelujemo na građane da se odgovorno ponašaju – rekao je Begenišić.

Gradonačelnik je za televiziju K1 posebno naglasio da su u okviru mera predostrožnosti uvedene posebne mere u organizaciji rada javnih preduzeća, te će radnici ovih preduzeća, koji rade na otvorenom, u najtoplijem delu dana imati priliku da se osveže, a radiće rano ujutru ili kasno popodne.

Pročitajte još:

– Oko 1.500 radnika javnih komunalnih preduzeća je i danas na terenu, za njih nema odmora i u ovakvim danima. Zato smo im obezbedili dovoljno vode, a apelujemo na njihove rukovodioce da vode računa o tome da radnici u najtoplijem delu dana što manje budu izloženi suncu – rekao je Radojičić i naglasio da se redovno vrši i kontrola javnih kupališta u Beogradu, što je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti