Vučić ugostio patrijarha Porfirija i Sabor SPC: Zahvalio sam što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici (FOTO)

17.05.2024

16:12

0

U ovim nelakim vremenima jedina pozitivna stvar je da se Srbija i Srpska ekonomski razvijaju dobro i da ide bolje od očekivanog, imajući u vidu situaciju u svetu, rekao je Vučić

Vučić ugostio patrijarha Porfirija i Sabor SPC: Zahvalio sam što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na ručku patrijarha srpskog Porfirija, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda. Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli - istakao je Vučić pa nastavio:

 

 

- Svakim danom na različite načine pokušavaju ne samo iz duše i srca, već i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju. Naš narod na KiM je izložen brutalnom progonu koji se neće lako zaustaviti. Suprotstavićemo se svim političkim sredstvima i činiti sve za naš narod na KiM i naravno nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo.

U ovim nelakim vremenima jedina pozitivna stvar je da se Srbija i Srpska ekonomski razvijaju dobro i da ide bolje od očekivanog, imajući u vidu situaciju u svetu - zaključio je predsednik.

Instagram/patrijarh_porfirije
 

Podsetimo,  vlasti tzv. Kosova u ponedeljak na administrativnom prelazu Merdare nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Bez ikakvog razloga i obrazloženja patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice. 

Priština pokušala da ponizi Crkvu, unosi dodatni strah među Srbe na KiM

Sveti Arhijerejski Sabor saopštio je da je Crkva suočena sa potpunim bezakonjem koje aktuelna vlast u Prištini sprovodi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, ovoga puta ograničavajući slobodu kretanja samom poglavaru SPC Porfiriju i srpskim arhijerejima i da SPC i srpski narod na KiM žive u potpunoj nesigurnosti.

Kako je navedeno, to što je poglavaru SPC onemogućeno da ode u Pećku patrijaršiju je kao da papi bude zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike