Rusija predložila promenu državne granice u Baltičkom moru: Finska se pobunila, Švedska već poslala vojsku

22.05.2024

12:28

0

Odmah su se pojavile tvrdnje da se Putin ustremio na švedsko ostrvo

Rusija predložila promenu državne granice u Baltičkom moru: Finska se pobunila, Švedska već poslala vojsku
Baltičko more - Copyright Profimedia

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru.

Prema nacrtu uredbe od 21. maja, objavljenom na federalnom portalu nacrta regulatornih pravnih akata, predloženo je prilagođavanje granica oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada.

Ruske agencije prenose da je cilj ovog prilagođavanja obezbeđivanje bezbednosti plovidbe, što uključuje i ponovno objavljivanje državnih pomorskih navigacijskih karata u odgovarajućoj meri.

Dokument je trenutno u fazi pripreme.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske saopštilo je da razrađuje detalje nakon informacija o mogućoj reviziji pomorskih zona u Finskom zalivu.

Ministarka Elina Valtonen izjavila je da Rusija treba da poštuje Konvenciju Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, prenosi Rojters.

Printscreen Google maps
 

Načelnik generalštaba švedskih oružanih snaga Per Mikael Biden oglasio se ovim povodom rekavši da ruski predsednik Vladimir Putin želi dominaciju u Baltičkom moru i da mu je zbog toga potrebno švedsko ostrvo Gotland.

Najveće ostrvo u Švedskoj nalazi se oko 330 kilometara severno od ruske eksklave Kalinjingrad, gde je smeštena ruska Baltička flota. Ostrvo je strateški važno za odbranu regiona Baltičkog mora.

- Uveren sam da je Putin bacio oba oka na Gotland. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more - rekao je švedski general u intervjuu za nemački RND i dodao da bi ruska kontrola nad ostrvom mogla da ugrozi zemlje NATO-a sa mora, što bi značilo kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regionima.

Biden je takođe naveo da je Švedska zbog ovih pretnji ojačala vojno prisustvo na Gotlandu, sa stalnim trupama i dodatnim snagama koje mogu biti privremeno raspoređene u slučaju eskalacije rizika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike