Ništa mu nije dovoljno: Zelenski otkrio koji broj aviona F-16 treba Ukrajini, tražio duplo više nego što je obećano

18.05.2024

16:37

0

Zapad daje na kašičicu u poslednje vreme, a apetit ukrajinskog predsednika je veliki

Ništa mu nije dovoljno: Zelenski otkrio koji broj aviona F-16 treba Ukrajini, tražio duplo više nego što je obećano
Copyright Profimedia

Ukrajina zahteva više sistema protivvazdušne odbrane i ratnih aviona od svojih zapadnih pristalica kako bi postigla paritet sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Moskva ima prednost u borbi na nebu, priznao je Zelenski u intervjuu za AFP u petak.

- Verujem da danas imamo oko 25 odsto onoga što nam je potrebno da odbranimo Ukrajinu. Govorim o protivvazdušnoj odbrani - rekao je on.

Što se tiče ratnih aviona, Kijev treba da dobije između 120 i 130 savremenih aviona "kako Rusija ne bi imala vazdušnu nadmoć“, naveo je ukrajinski lider.

- Ukupno nam je potrebna ova flota F-16 u broju o kom govorim da bismo imali paritet - dodao je.

Tokom posete Kijevu ranije ove nedelje američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington "intenzivno fokusiran" na pronalaženje i isporuku Patriota i drugih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini. Zelenski je rekao Blinkenu da su njegovoj vojsci potrebne dve baterije Patriota da bi zaštitila samo oblast Harkova, gde ruske snage napreduju poslednjih nedelja.

Profimedia
F-16

Krajem marta tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je najmanje pet Patriota kojima je upravljala Ukrajina uništeno od početka godine. Prošlog meseca Nemačka je obećala da će Kijevu obezbediti još jedan sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje.

Ranije ove nedelje danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da će F-16 stići u Ukrajinu u "narednih nekoliko meseci", povukavši svoju raniju tvrdnju da će avioni stići "u narednih mesec dana". Danska i Holandija su u avgustu 2023. obećale da će Kijevu isporučiti 61 avion četvrte generacije američkog dizajna.

Prema zvaničnicima u Moskvi, obezbeđivanje oružja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znače da su zapadne nacije već postale defakto strane u sukobu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike