Očaj u Maliju: Militantne grupe zauzele nekoliko gradova, 80.000 dece na ivici gladi

02.05.2024

16:21

0

Ova zemlja se, zajedno sa susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od decenije borila protiv pobune oružanih grupa

Očaj u Maliju: Militantne grupe zauzele nekoliko gradova, 80.000 dece na ivici gladi
Copyright Profimedia

Humanitarna kriza se pogoršava na severoistoku Malija, gde su naoružane grupe povezane sa Islamskom državom opsedale velike gradove, ostavljajući stanovnike, uključujući oko 80.000 dece, podložnim neuhranjenosti, upozorili su u sredu lokalni stanovnici i humanitarna grupa.

Grad Menaka je bio pod opsadom četiri meseca, što je dovelo do povećanja cena hrane. Ostale osnovne namirnice poput lekova sve je teže pronaći, kažu stanovnici i grupe za pomoć.

- Humanitarna situacija je katastrofalna, raseljeni ljudi idu od kuće do kuće tražeći hranu za svoje porodice. Deci preti glad - rekao je za Asošijejted pres Vani Uld Hamadi, zamenik gradonačelnika grada Menaka.

Mali se, zajedno sa susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od decenije borio protiv pobune oružanih grupa, uključujući i neke povezane sa Al Kaidom i grupom Islamska država. Posle vojnih udara u sve tri zemlje poslednjih godina, vladajuća hunta je proterala francuske snage i obratila se ruskim plaćeničkim jedinicama za bezbednosnu pomoć.

Pukovnik Asimi Goita, koji je preuzeo vlast u Maliju nakon drugog puča 2021. godine, obećao je da će razbiti oružane grupe, ali Ujedinjene nacije i drugi analitičari kažu da je vlada brzo izgubila tlo pod nogama.

Grupa za pomoć Save the Children saopštila je da je oko 80.000 dece zarobljeno u gradu Menaka suočeno sa neuhranjenošću i bolešću, a mnoga su bez pratnje pobegla od nasilja na drugim mestima.

 

 

Ajuba Ag Nadrun, čovek koji je pobegao u Menaku da bi izbegao nasilje u drugim delovima zemlje, rekao je da nije u stanju da obezbedi svoju širu porodicu od oko 15 članova, uključujući mnogo žena i dece, i da preživljava od oskudnih sredstava pomoći.

- Nemam posao, kako da im pomognem? - kazao je za AP.

Lider Malija Goita obećao je da će zemlju vratiti u demokratiju početkom 2024. Ali u septembru je hunta otkazala izbore zakazane za februar 2024. na neodređeno vreme, navodeći potrebu za daljim tehničkim pripremama.

Prošlog meseca njegova vladajuća hunta naredila je da prestanu sve političke aktivnosti, a sledećeg dana naložila je medijima da prestanu da izveštavaju o političkim aktivnostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike