Dubai gradi „najveći aerodrom na svetu“ vredan 35 milijardi dolara

29.04.2024

15:17

0

Autor: 24sedam

Ovaj ambiciozni projekat obećava da će postati epitom vazdušne komunikacije, sa kapacitetom od čak 260 miliona putnika godišnje.

Dubai gradi „najveći aerodrom na svetu“ vredan 35 milijardi dolara
Copyright Profimedia

Ovaj kolos među aerodromima ne samo da će biti novo središte svetskog putničkog saobraćaja, već će i oduzeti dah svojom monumentalnošću

U srcu Dubaija, među peščanim sprudovima i neboderskim zidinama, rađa se gigant - „najveći aerodrom na svetu“. Sa čeličnom ambicijom i investicijom vrednom 35 milijardi dolara, Dubai postavlja nove standarde u vazdušnom saobraćaju.

Odlučni u svom naumu, vlasti Dubaija pod vođstvom šeika Muhameda bin Rašeda Al Maktuma, najavile su monumentalni poduhvat - izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu Al Maktum. Ovaj ambiciozni projekat obećava da će postati epitom vazdušne komunikacije, sa kapacitetom od čak 260 miliona putnika godišnje.

Profimedia
 

Najava ove grandiozne konstrukcije nosi obećanje šireg horizonta i veće povezanosti. Prva faza plana, procenjena na 10 godina, najavljuje prihvat od 150 miliona putnika godišnje, postavljajući temelje za revoluciju u vazdušnom transportu.

Ovaj kolos među aerodromima ne samo da će biti novo središte svetskog putničkog saobraćaja, već će i oduzeti dah svojom monumentalnošću. Planirano petostruko proširenje u odnosu na postojeći međunarodni aerodrom Dubai, predstavlja simbol Dubaijevog neprekidnog truda da nadmaši granice.

Profimedia
 

Smešten na periferiji, aerodrom Al Maktum predstavlja novo poglavlje u istoriji Dubaija. Sa svojim skromnim počecima 2010. godine, postaje nezamenjiv čvor u mreži vazdušnog saobraćaja ovog zalivskog emirata.

Ovaj futuristički kompleks nije samo odraz Dubaijeve težnje za tehnološkim i arhitektonskim prestižom, već je i odgovor na potrebu za proširenjem kapaciteta. Dok međunarodni aerodrom Dubai, sa svojih 120 miliona putnika, dostiže svoj maksimalni kapacitet, novi terminal Al Maktum obećava da će biti odgovor na rastuće potrebe svetske vazdušne mreže.

Profimedia
 

U vremenu kada granice postaju sve tanje, ovaj gigant među aerodromima simbolizuje Dubaijevu viziju budućnosti - povezanost bez granica, mogućnosti bez ograničenja i ambiciju koja seže do neba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike