Potpuni haos u Parizu: Demonstranti cepaju zastave Alijanse i Unije, traže izlazak iz NATO I EU!

27.04.2024

21:31

0

Učesnici akcije okupili su se u centru prestonice na trgu Palais Rojal nasuprot Luvra

Potpuni haos u Parizu: Demonstranti cepaju zastave Alijanse i Unije, traže izlazak iz NATO I EU!
Copyright Printscreen

Miting „Za mir“ protiv izdvajanja sredstava Ukrajini i za istupanje Francuske iz NATO- a održan je u Parizu na poziv desničarske partije Patriote, javio je dopisnik RIA Novosti.

- Danas ćemo, simbolično, sve ispraviti tako što ćemo prekinuti simbol porobljavanja i rata, pocepati ovu zastavu NATO-a, a takođe ćemo se osloboditi simbola podređenosti oligarhiji koja je Evropska unija, kroz Fregzit (francuski izlazak iz EU)“ - govorio je na mitingu lider partije Patriota Florijan Filipo, koji je tradicionalno cepao zastave NATO-a i EU.

Učesnici akcije okupili su se u centru prestonice na trgu Palais Rojal nasuprot Luvra. Zapalili su baklje sa dimom u bojama francuske zastave i pevali francusku himnu – „Marseljezu”.

Na transparentima i plakatima moglo se pročitati: „Za mir“, „Fregzit“, „NATO – stop“, „Evropa – dosta“.

- Napustite NATO što je pre moguće - uzvikivali su i demonstranti.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Istovremeno je rekao da su šefovi evropskih država razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Kasnije je francuski lider, koga su oštro kritikovali i saveznici u NATO-u i lideri svih političkih partija u zemlji, nazvao svoje reči pažljivo promišljenim. Predsednik je takođe istakao da republika nema „granice i crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu.

Istovremeno, vlasti mnogih evropskih zemalja navele su da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu. Konkretno, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje vojno osoblje u Ukrajinu. Pored toga, šef nemačke vlade je pojasnio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike