Recept dana: Panakota s jagodama, vaša doza kremaste nežnosti za danas

15.05.2024

07:55

0

Autor: V. I.

Kremasta i lagana, ova poslastica ne zaheva preveliko umeće u kuhinji a i ne košta puno

Recept dana: Panakota s jagodama, vaša doza kremaste nežnosti za danas
Copyright Profimedia

Panakota s jagodama prava je poslastica za sve ljubitelje nežnih i osvežavajućih desertnih užitaka. Ovaj recept kombinuje kremastu teksturu panakote sa slatkim i aromatičnim jagodama, ili drugim sezonskim voćem, nudeći savršen balans okusa.

Za pripremu panakote koristi se kombinacija slatke pavlake, vanile, limunove korice i jogurta, što ovom desertu daje bogat i slojevit ukus. Želatin daje potrebnu čvrstoću, a sve se to fino spaja s pireom od jagoda, čija se prirodna svežina ističe dodatkom sveže isceđenog limunovog soka.

Servirana u elegantnim čašama ili posudicama, panakota s jagodama ne samo da izgleda privlačno, već nudi i pravu eksploziju ukusa pri svakom zalogaju. Savršen izbor za prolećne i letnje dane, kada su jagode najslađe i najsočnije!

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta (plus hlađenje)

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake (30% masti)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 štapić vanile
  • 1 limuna
  • 200 ml jogurta (3,2% masti)
  • 10 g želatina
  • 200 g jagoda
  • 25 ml soka od limuna

Priprema:

1. Potopite želatin u vodu i ostavite nekoliko minuta da nabubri

2. U činiju sa debljim dnom zagrejte slatku pavlaku, dodajte šećer, med, semenke vanile i rendanu koricu limuna i mešajte da se šećer rastvori.

3. Otkad provri, kuvajte na tihoj vatri još 5 minuta.

4. Sklonite sa ringle, dodajte oceđen želatin i mešajte dok se želatin ne rastvori.

5. Ulijte jogurt, promešajte i sipajte kremu u 6 čaša ili manjih posuda.

6. Ostavite da se kratko ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na još 2-3 sata, da se dobro ohladi i učvrsti.

7. Operite jagode i isecite ih na četvrtine. Pospite ih šećerom, malo izgnječite viljuškom i ostavite 10 minuta, da puste sok.

8. Stavite na tihu vatru, dodajte limunov sok i kuvajte 3-4 minuta.

9. Sklonite s ringle, usitnite štapnim mikserom i ohladite.

10. Na ohlađenu panakotu ravnomerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike