Zlata vredan trik: Dve neočekivane namirnice koje će vam pomoći da banane i jabuke nikad ne potamne, ali uz dozu opreza

14.05.2024

14:16

0

Autor: V. I.

Ključ je u hemijskom procesu koji usporava ružnu promenu boje kod namirnice

Zlata vredan trik: Dve neočekivane namirnice koje će vam pomoći da banane i jabuke nikad ne potamne, ali uz dozu opreza
Copyright Profimedia

Kada koristite banane u pripremi slatkiša, često se suočavate s problemom brzog tamnjenja isečenih kolutića ovog voća. Prelaze iz svetložute u tamnosmeđu boju, što može biti neugledno, posebno ako su namenjeni za finalni sloj ili ukras na tortama i desertima. Zapamtite ova dva saveta za sledeći put kada budete pripremali deserte s bananama i ne zaboravite da iskoristite njenu koru za razne namene u kući.

Voćni sok bogat enzimima

Da biste izbegli ovu neželjenu promenu boje, kolutiće banana potopite u voćni sok bogat kiselinama. Ovo sprečava aktivaciju enzima koji reaguju s kiseonikom i uzrokuju tamnjenje. Od soka možete odabrati onaj od limuna, pomorandže, grejpfruta ili ananasa, zavisno od ukusa koji želite dodati svom desertu. Međutim, ovi sokovi mogu uneti dodatnu kiselost, što može poremetiti ukusne note vašeg deserta. Zato je jedna od blažih opcija - sok od jabuke koji neće previše uticati na slatkoću banana, zahvaljujući svojoj umerenoj kiselosti.

Profimedia
 

Rastvor meda u vodi

Druga mogućnost je upotreba meda, čija kiselost je, verovali ili ne, slična onoj u soku od jabuke. Med takođe sadrži peptide koji sprečavaju tamnjenje. Pripremite rastvor jedne kašike meda u 120 ml vode i potopite kolutiće banana na tridesetak sekundi. Ovaj metod možete koristiti i za jabuke, naročito ako su kisele, jer med dodaje slatkoću.

Freepik
 

Ako se desi da zaboravite na ove metode i vaši kolutići ipak potamne, tanki sloj šlaga će efikasno prekriti bilo koji nedostatak. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike