Atraktivni filmovi na Španskom metru: Suočavanje sa gubitkom roditelja, intimne priče, klasni sukobi...(FOTO/VIDEO)

15.05.2024

11:30

0

I ovog puta publika će biti u prilici da pogleda neke od kultnih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja

Atraktivni filmovi na Španskom metru: Suočavanje sa gubitkom roditelja, intimne priče, klasni sukobi...(FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Devojke su dobro" - Copyright Promo

Šesnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, sa dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja, biće održano od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu.

Promo
 

Obeležavajući dvadeset godina postojanja u Beogradu, Institut Servantes i ove godine pripremio je najzanimljivije filmske priče koje dolaze iz Španije, kao i drugih zemalja španskog govornog područja.

"Mesto za stolom" otvara festival

Ovogodišnji Španski metar biće održan od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograd, nakon čega će deo filmova biti predstavljen od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će 29. maja u 19 časova otvoriti španski film „Mesto za stolom” (El Comensal) čiji scenario i režiju potpisuje Anheles Gonsales-Sinde. Snažnu priču o suočavanju sa gubitkom roditelja, i to u različitim istorijskim periodima, na velikom platnu dočarali su Hines Garsija Miljan i Susana Abaitua koji se pojavljuju u glavnim ulogama.

Promo/Mikel Larrea
Film "Mesto za stolom"

Pored ovog, glavni festivalski program Savremeni film donosi još jedanaest ostvarenja koja pored Španije stižu i iz Argentine, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Meksika i Perua. Potraga za sopstvenim identitetom, migracije, klasni sukobi i svakodnevni, intimni problemi okosnica su ovog programa koji čine uzbudljive drame, urnebesne komedije, istorijske priče kao ieksperimentalni formati.

Programska celina Ženski ugao

Programsku celinu Ženski ugao čine tri kratkometražna igrana ostvarenja, kao i jedan dugometražni dokumentarni film. Ovi filmovi odabrani su u saradnji sa organizacijom TRAMA

(Koordinator filmskih, video i multimedijskih smotri i festivala) i deo su dugogodišnjeg nastojanja
Instituta Servantes da posebnu pažnju skrene na zanimljive filmske priče španskih autorki.

Ulaznice za sve projekcije u okviru ova dva programa biće puštene u prodaju 15. maja, a mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Promo
Film "Fantomski projekat"

I ovog puta publika će biti u prilici da pogleda neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Ove godine to je Huan Marine, restaurator i direktor fotografije koji više od osam decenija posvećeno radi na očuvanju i restauraciji filmskog materijala.

Četiri filma besplatno

Četiri filma na kojim je Marine radio biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, putem Vimeo kanala Instituta Servantes. Filmovi će moći da se pogledaju u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom jeziku od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

Promo
 

Nakon toga, Španski metar putuje u Novi Sad. Svih dvanaest ostvarenja iz programa Savremeni film biće prikazano od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Detaljan program festivala, sa informacijama o svim filmovima i rasporedom projekcija, dostupan je na zvaničnom sajtu spanskimetar.rs.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike