Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć: Oglasio se Nenad Jezdić povodom zabrane da "Knjiga o Milutinu" bude izvedena na KiM

14.05.2024

13:38

0

Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo

Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć: Oglasio se Nenad Jezdić povodom zabrane da "Knjiga o Milutinu" bude izvedena na KiM
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Povodom skandalozne odluke Prištine da zabrani da u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici večeras bude izvedena po 202. put predstava monodrama “Knjiga o Milutinu”, a sutra uveče u Leposaviću, tako što nisu dozvolile da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave bude prevezena na Kosovo i Metohiju, oglasio se glumac Nenad Jezdić.

- Najblaže rečeno ovo je tužno. Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne.Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu. Ovo je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama, naveo je Jezdić.

On je istakao da bi ga radovalo da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora.

-Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu ovo je izuzetno primitivno, stoji u saopštenju Nenada Jezdića.

Ova predstava rađena je prema istoimenom romanu Danka Popovića. Premijerno je izvedena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2021. godine. Glavni lik u ovoj priči je seljak Milutin, kog igra Nenad Jezdić, a govori o svojoj tragičnoj sudbini, ali i o sudbini celokupnog srpskog naroda posle Sarajevskog atentata.

Podsetimo, Priština je juče zabranila i patrijarhu SPC da uđe na Kosovo i Metohiju, gde je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da bude održan Sabor SPC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike