Ukleta fabrika raketa: Četiri eksplozije, tri smrti, a sve zbog jednog problema (FOTO/VIDEO)

27.04.2024

16:03

0

Autor: 24sedam

Od septembra novembra 2021. poginula trojica radnika

Ukleta fabrika raketa: Četiri eksplozije, tri smrti, a sve zbog jednog problema (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Fabrika "EDePro"na kružnom putu u Leštanima imala je tri eksplozije od 2021. do danas. U njima su poginula trojica radnika, a njih 18 je lakše i teže povređeno. Uzroci su, uglavnom, bile pregrejane mašine.

Glavna delatnost fabrike je proizvodnja delova za rakete, turbomotora raketa i goriva.U poslednje vreme počeli su da rade i za dronove, a angažovani su u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, trgovini i modernizaciji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe.

Prva eksplozija se dogodila u novembru 2008. godine kada su povređene tri osobe, jedna teže i dve lakše. Tada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa, krov pogona je odleteo u vazduh, a oštećeni su i okolni objekti. 

Onda je 23. novembra 2021. usledila najtragičnija. Poginula su trojica radnika, a njih 16 je povređeno. Eksplozija se dogodila u pogonu nešto posle 14 sati i to u magacinu od 240 kvadrata, u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva. 

24sedam
Miljan Jojić

Među poginulima je bio i Miljan Jojić (38), šef Sektora za raketno gorivo, bliski rođak vlasnika fabrike. Povređeni su, uglavnom, zadobili opekotine jako visokog stepena, zbog čega su se oporavljali u beogradskom Urgentnom centru i Vojno-medicinskoj akademiji.

Nova eksplozija dogodila se 16. septembra 2023. Nju je izazvala pregrejana mašina. Srećom, nije bilo povrđenih.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Onda je usledila i današnja eksplozija. Havarija se dogodila na valjku, a vatru su ugasili radnici - naš (42) i državljanin Indije (30).

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike