Na današnji dan NATO je počinio zverski zločin u Nišu! Pre 25 godina ubijali su civile u gradu kasetnim bombama, i to usred dana!

07.05.2024

08:25

0

Autor: R.M.

Kasetne bombe su pale na tri lokacije u centralnom delu grada, uzrokujući veliku štetu i gubitke među civilima

Na današnji dan NATO je počinio zverski zločin u Nišu! Pre 25 godina ubijali su civile u gradu kasetnim bombama, i to usred dana!
Copyright Printscreen/Youtube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal/ rechkeSRB

Bombardovanje Niša kasetnim bombama 7. maja 1999. godine, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, uzrokovalo je veliku tragediju među civilnim stanovništvom.

U vremenu od 11.30 do 11.40, borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije su bacili kontejnere kasetnih bombi BLU-97 na niški aerodrom, ali su bombe navodno "promašile" cilj i pale unutar šireg centra grada.

Kasetne bombe su pale na tri lokacije u centralnom delu grada, uzrokujući veliku štetu i gubitke među civilima. Prema izveštajima, 15 civila je poginulo, osmoro je zadobilo teške povrede, dok ih je 11 lakše povređeno i oni su zbrinuti u Kliničkom centru Niš.

Takođe je oštećeno 120 stambenih objekata i uništeno 47 automobila.

Printscreen/Youtube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Broj smrtnih slučajeva je bio velik zbog toga što se napad dogodio tokom dana, kada su se civili okupljali na ulicama i pijaci. Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi.

 

Bombe i danas u gradu

Nedavno je u Nišu tokom građevinskih radova otkrivena zaostala avionska bomba iz NATO bombardovanja u Ulici Aleksandra Medvedeva.

Evakuisano je preko 1.000 stanovnika tog dela grada, zatim je izvršeno izmeštanje, a kasnije i uništavanje ovog projektila.

Inače, kasetne bombe nošene vetrom pale su pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra na jugu grada, u centar grada pored zgrade Banovine, uključujući glavnu pijacu, na autobusku stanicu pored Niške tvrđave i zdravstvenog centra "12. februar" i parking "Niš ekspresa" pored Nišave.

"Hjuman rajts voč" je zabeležio 14 smrtnih slučajeva među civilima, dok su "Večernje novosti" objavile da je 16 poginulih. 

"Amnesti internešnel" je objavio da NATO nije preduzeo mere opreza i da je prekršio zabranu nesrazmernog napada prema članku 54 protokola I.

Printscreen/Youtube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Međutim, NATO zločincima ovo nije bilo dovoljno, pa su bombardovanje Niša kasetnim bombama ponovili još jednom, 12. maja, što je rezultiralo ranjavanjem 11 civila, a većina njih je pretrpela amputacije.

Printscreen/Youtube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Bombardovano je Duvanište, koje je udaljeno više od sedam kilometara od aerodroma, a prva žrtva od posledica tog bombardovanja nastradala je 2000. godine, kada je detonirala zaostala neeksplodirana kasetna bomba.

NATO bombardovanje SR Jugoslavije uz upotrebu kasetnih bombi izazvalo je ogorčenje i osude širom sveta, a tragedija u Nišu ostala je zabeležena kao jedan od najtežih napada tokom tog perioda ratnih dešavanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike