Maline i jagode više neće kalirati na granici

15.05.2024

09:21

0

Autor: R.B.

Kamionima sa osetljivom robom ponovo omogućen prioritetan prelazak preko granice

Maline i jagode više neće kalirati na granici
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hladnjače koje prevoze vremenski osetljivu robu od ponoći opet imaju prednost u carinskoj proceduri prilikom prelaska granice, saopštila je Uprava carina.

– Uprava carina Srbije je, nakon razmatranja i usaglašavanja stavova sa poslovnom zajednicom, donela odluku da se 15. 05. 2024. godine od 00.00 časova ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koja prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće – navodi se u saopštenju Carine.

Prioritet su kamioni-hladnjače imali poslednje četiri godine, do 12. aprila kada je ta odluka o prioritetu ukinuta, što je donelo proteste stručne javnost i ukazivanja na poverovatne gubitke za proizvođače i privredu, ali i za budžet.

Problem zbog kojeg se Uprava carina odlučila na privremeno ukidanje ranije mere prioriteta je bio u zloupotrebama od strane pojedinih prevoznika, kada se van konkretne sezone svežeg voća i povrća u hladnjačama prevozila razna druga roba uz korišćenje povlašćenog statusa. To je sada izgleda sređeno sa poslovnom zajednicom.

Sad više ne bi trebao da bude ni problema sa izvozom voća, koji su u međuvremenu nastali, posebno onog koje je lako kvarljivo jer jabuke, maline, borovnice ili jagode ne trpe stajanje od tri dana na graničnim prelazima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike